söndag 5 januari 2014

BMI - en gång för alla

Glöm bort BMI. Det säger jag en gång för alla och jag tänker inte ta upp det igen. BMI (Body Mass Index) gör ingen skillnad mellan långa människor, vältränade med stora muskler och feta människor. Detta system, som är synnerligen ovetenskapligt och gränsar till kvacksalveri, är inte desto mindre väldigt populärt bland folk ur alla möjliga läger, mestadels för att det är ett så enkelt system som tilltalar folk. Det enkla är det rätta, eller hur?

Men nej, jag litar inte på BMI alls. Jag är själv överviktig och enligt detta system borde jag för länge sen vara sjuk av min övervikt på olika vis, men faktum är att jag var mer krasslig när jag var smal i ungdomen. Sen jag blev rundare har jag inte haft några allvarligare saker i kroppen, tvärtom är jag friskare än många av mina smalare kompisar.

Såvida inget nytt kommer fram i debatten som gör att den blir intressant för mej än en gång tänker jag inte bry sej om den mer. Att vi är feta, och blir fetare, behöver inte betyda att vi generellt mår sämre. Tvärtom är lite övervikt många gånger mycket bättre än undervikt. Vill man äta bättre är det bästa rådet att röra sej mer och äta mindre för varje portion samt äta oftare varje dag.


"Come!"

Är ekologiskt verkligen bättre än konventionellt?

Biodynamiskt, ekologiskt. Två ord för ungefär samma sak. Det rör sej numera om en väldigt stor industri med många storägare i ryggen och det är inte säkert att bara för att det rör sej om mat producerad utanför den konventionella jordbruksindustrin att den är nyttigare. Jag har berört detta tidigare men nu går jag ut hårt och säger att det kvittar faktiskt vad man äter. Vi får i oss sjukdomar och kemikalier i vilket fall som helst. Jag visar nu en film som visserligen först och främst gäller amerikanska förhållanden, men många av punkterna de tar upp gäller även här, framför allt det att vi inte har någon egentlig kontroll över vilka kemikalier som på ett eller annat vis tas upp i de produkter vi kallar ekologiska.


På det mer personliga planet kan jag säga att jag känner ingen skillnad i smak mellan ekologiskt och konventionellt producerad mat. Jag kan också säga att i en pressad situation där väldigt lite mat finns tillgänglig så tar man vad som finns. Som Kajsa Warg egentligen sa: "Om man haver så tager man". Det tror jag de allra flesta gör till slut. Att hålla på sina principer i alla lägen är dåraktigt och rent ut sagt idiotiskt. Därmed inte sagt att den ekologiska tanken inte är fel. Den behöver bara få en tydligare avgränsning och tydligare regler för hur det ska fungera. Som det är nu kan man göra i stort sett vad som helst och ändå kalla det ekologiskt.

Allt som anses vara korrekt och sunt, vare sej det är bevisat att så är fallet eller ej, blir med tiden en storindustri med enorma summor med pengar som går på utan att något eller några ska kunna stoppa den. Som de säger i branschen: Det är för stort för att kunna gå fel. Så länge det funkar med nuvarande uppbyggnad kan det inte gå fel, snarare växa till för oss oanade proportioner. Med alla dess fel och brister..."I was born in a crossfire hurricane"

Historiehörnan: Den stora glömskan

Nu är vi inne i år 2014. Vi har kommit ytterligare en bit från forntiden, som många av oss historieintresserade vill komma åt. Men det är inte lätt att göra det för det har hänt så mycket genom åren som fått oss som folk att glömma stora delar av vår historia. Det är alltså inte fråga om historieförfalskning. Långt ifrån. Det är snarare en fråga om historieglömska, medveten sådan. Vi skulle glömma vårt förflutna och även om det inte helt lyckades så lyckades de styrande med sitt uppsåt att få oss att glömma grunden i den gamla kulturen. Så till den milda grad att vi måste ta till gissningar för att överhuvudtaget få ett grepp om tiden före år 1200.

Som det arkeologiska materialet visar var de nordiska samhällena ingen enhetlig kultur, även om de starkt liknade varandra över ganska stora avstånd, från nuvarande Danmark i söder till mellersta Norge i norr. Även nuvarande Polen, Baltikum och norra Tyskland kan inbegripas i denna sfär, den som kallas den germanska av historiker fastän detta egentligen är en felaktig term. Germaner var romarnas missuppfattning av sina omedelbara grannars benämning av vissa grupperingar som bebodde området kring Rhen och Mosel för ca 2000 år sen. Faktum är att gallerna kallade sina grannar germaner för att det ordet på galliska betyder störande grannar.

Romarna hade ett ord germanus, som betyder grodd, ursprung eller skott, men detta ord är ganska svårt att applicera på de folk som bodde norr om romarna. Det skulle vara väldigt konstigt för ett folk att bli kallade groddar eller ursprung. Speciellt som romarna såg germanerna som om de vore nåt farligt och skrämmande. I vilket fall som helst, allt våra förfäder norr om Alperna och ännu mer, norr om Östersjön, stod för skulle glömmas när kristendomen fick fäste här.

Vi skulle glömma bort stora delar av vårt förflutna. Religionen, kulturen och det övergripande sättet att tänka på skulle bytas ut. Den glömskan har fortsatt ända in i våra dagar och varje nytt sätt att tänka har inneburit vi har glömt ytterligare en del av det förflutna. För oss som gillar att rota i det förgångna är det sorgligt förstås. Jag kan förstå dom som vill gå vidare och då dra ett streck över det förgångna, men att helt radera det från rullorna är fel väg att gå.

Det är faktiskt tur att vi har nåt kvar att gå på. Med detta sagt verkar det som om de som fick sin historia i det närmaste utraderad för ca 1000 år sen även de raderade ut de som kom före dom. Detta kan jag säga för vi har väldigt lite kunskap om perioden före 200-talet. Från 200-talet finns åtminstone legender och vissa enstaka platser som det berättas legender om, men innan dess verkar det som om personer och berättelser har medvetet glömts bort. Kan det ha med utvandringen från Norden till kontinenten att göra? Det är arkeologiskt bevisat att stora populationer lämnade Skandinavien kring vår tideräknings början och nådde Polen och norra Tyskland för att därifrån sprida ut sej över kontinenten och blanda sej med andra människor på vägen tills dess att de blev till det förbund som senare kom att kallas goter.

Det är faktiskt synd att vi glömmer så mycket av det gamla. Det skulle lära oss att inte begå så många misstag nu för tiden.


"You forgot my cooooooooooooooke!"

Populära inlägg