tisdag 6 augusti 2013

Fotohörnan: Olika typer av porträttfotografi

Idag är det dags att visa mina egna bilder igen. Situationen i världen är sån att det är bäst att visa upp lite glädje istället för att grotta ner sej i olyckor och klåfingriga politikers dumheter. Så här kör jag nu på med ett inlägg om porträttfoto. Och ja, jag har rätt att visa bilderna från alla involverade, inklusive kakorna. Men ta inga bilder och lägg på era sidor och bloggar utan att fråga här först!

Säg ordet porträttfoto och de flesta tänker nog på människor som sitter på en stol och stirrar stint in i en kamera. Men det finns många olika typer av porträttfoto. Det ovan nämnda är bara en av många och är den vanligaste vid passfoto eller skolfoto. Det finns många olika sorters porträttfoto där stilleben är kanske mest känt.
Stilleben.
Sen har vi det som kan kallas friluftsporträtt, dvs när man inte är i en studio. Gärna utomhus med en vacker natur som fond. Det kan vara förhandsorganiserat eller helt improviserat.
Friluftsporträtt.
Så ser alltså porträttfoton ut som inte är traditionella bröstbilder för pass eller liknande. Anledningen till att jag visar bilderna och talar om vad de är beror på att jag nyss själv lärt mej vilka de är och därför vill lära ut till andra. Sen vill jag ju förstås visa vad jag lärt mej under det senaste året, det första med en riktig systemkamera. Helt och fullt kommer jag nog aldrig att lära mej om fotograferingens mysterier men skam den som ger sej!

Ett antal bilder som inte har med porträttfoto att göra, till sist att glutta på:"Noi fummo i Gattopardi, i Leoni; quelli che ci sostituiranno saranno gli sciacalletti, le iene; e tutti quanti gattopardi, sciacalli e pecore, continueremo a crederci il sale della terra."

Populära inlägg