lördag 6 december 2014

SD och nyfascismen.

Fascism handlar enligt ordboken om ett elitstyre där individen, och allt den gör, är underställd staten. Traditioner är inte så viktiga för fascister, det är den moderna nationen och det nationen skapar inom industrin och den moderna kulturen som är det viktiga. Landet ska framåt och lämna stora delar av historien bakom sej, framför allt på bekostnad av individen. Planhushållning är ett av sätten att hålla landet igång, precis som i kommunismen.

Låter det som nåt Sverigedemokraterna kommer med? Nej, absolut inte. SD är ett traditionsbundet och närmast retrospektivt parti där traditioner spelar en lite för stor roll. Deras syn på allt omkring påminner mer om Kristdemokraternas syn, komplett med kärnfamilj och ett starkt samhälle som håller tätt mot alla faror omkring dom. KD och SD delar väldigt mycket ifråga om ideologi på dessa punkter.

Ändå gör Stefan Löfven stor affär av att kalla SD för nyfascistiskt. Vad är då nyfascism? Jag läser mej till att nyfascister är emot fackföreningar, kommunism, liberalism och står för främlingsfientlighet, ultranationalism men är emot rasism, precis som den ursprungliga fascismen var. Någon planhushållning ser jag dock inte till i nyfascismen. Denna beskrivning kanske stämmer bättre in på SD, vad gäller vissa företrädare, men på det hela taget är SD mer av ett högerpopulistiskt parti med opportunistiska drag. Var SD står gällande andra ideologier och fackföreningar vet jag inte. Jag är inte så intresserad av vare sej SD, KD, S, M, V, FP, C eller MP, gemensamt benämnda betongpartier av mej.

Men om Stefan Löfven menar allvar med att "aldrig agera på ett sätt som ger makten över landets utveckling till ett nyfascistiskt enfrågeparti som vare sej respekterar människors olikheter eller Sveriges demokratiska institutioner", varför lierar han sej då med det andra nyfascistiska partiet i riksdagen, Miljöpartiet?

Få se nu, nyfascism handlar om att styra samhället mot ett samhälle där staten styr allt och folk bara har att anpassa sej eller gå under. MP vill allt detta, genom miljötänkandet som genomsyrar allt de gör. Det kaos vi har inom svensk politik nu beror lika mycket på MP som på SD. Det verkar som om S, SD, MP och alla de andra har börjat följa sossarnas reklam från valet 2006: Alla ska med!

Så sätt igång nu, Svensson, och börja trampa! Varthän vi ska har mindre betydelse, det viktiga är att vi trampar framåt. Jag hävdar dock fortfarande att detta inte är en kris av betydelse för oss vanliga människor. Låt politikerna leka lite sandlåda en stund till. De behöver oss mer än vi behöver dom, faktiskt. När de fattar att blockpolitiken är död får vi se vad som händer. Socialmoderaterna, kan det vara nåt att hänga i julgranen?"Klockan är två, 
här är ekot"

Populära inlägg