tisdag 26 augusti 2008

Slängd mat är ett miljöhot och tokslöseri

Artikel i SVD

Jag slänger själv maten när den inte smakar så bra längre. Att gå efter bäst före-datum är ingen bra riktlinje. Ibland har jag vid letande efter burkar och flaskor hittat alldeles ätbar mat som jag tagit hem, lagt i frysen ett tag och sen ätit, utan problem. Ett av de bästa tillfällena var när jag nu senast hittade en hel påse med portionsaskar Bregott. Smakar utmärkt. Jag har hittat ägg, ost, oöppnade chipspåsar, havregryn och en hel del annat som är alldeles perfekt för konsumtion. Vi slösar alldeles för mycket. Lukta på maten innan ni slänger den. Eller ge bort det ni inte gillar. Bara för att det smakar illa för er innebär inte att det är ofräscht, smaken är olika. Så länge det inte är alldeles för gammalt går det att äta.

Men det finns vissa kriterier för att "containermat" ska vara bra att äta. Dels ska det ligga i en påse, dels ska det vara torrt ute för annars har bakterierna i den omliggande miljön redan hunnit ge sej på maten. Där gäller samma sak, lukta dej fram. Finns det inga tecken på dålig smak eller lukt ta med det hem. För er som slänger mat i tid och otid, skäms!

Populära inlägg