torsdag 28 juni 2012

Kamerahörnan: Mobilkameror är en styggelse

Så här en månad in i ägandet av den enklaste systemkamera man kan tänka sej har jag fått lite perspektiv på hur bra ett foto ska se ut. Jag har det enklaste objektivet men ändå faller kompaktkamerors och, framför allt, mobilkamerors sensorer platt i jämförelse. Det kvittar hur många megapixlar man klämmer in i dessa senare apparater för så länge sensorn inte är tillräckligt stor kommer bilden att få problem vid visning i full storlek. Det kan väl förstås åtgärdas av en skicklig bildkonstnär inom photoshopvärlden men jag är inte så säker på att jag gillar alla dessa "mobilfoton" för det. De ser platta ut och har ofta fel färgåtergivning.

En del mobilkameror tar nästan riktigt bra foton (nästan är det viktiga ordet här). Inte så bra som en ordentlig kamera men bra för att ha en sån begränsad sensor. Det går inte att ha en större i ett sånt begränsat utrymme som en mobil ju är. Som den reaktionäre semipedanten jag är vill jag ha foton som ser bra ut även när man zoomar in i dom. Därför blir jag aldrig nöjd med foton tagna med en mobiltelefon. De ser bra ut på avstånd men granskar man dom närmare ser man det gryniga och de störningar som finns på kanterna i diverse objekt i varje bild.

Men ha era undermåliga fototagare om ni vill. Vi som vill ha bra foton genomgående väljer riktiga kameror. I alla fall inbillar jag mej det.

Nu till något trevligare, dagens foto:

Sankt Olof i Malung

"En del kommer hem - andra återvänder till sina bostäder."

Populära inlägg