måndag 16 september 2013

Får det lov att vara lite bäversås till äppelkakan?

Bäver eller böna? Bild från Barnfamilj.se.
 En av hemligheterna bakom beteckningen "naturlig arom" eller "vaniljarom" är den att detta aromatiska ämne görs på sekretet från bävergallan. Det avslöjades på Äkta vara för några dagar sen och har varit ett givet samtalsämne idag med en massa utvikningar i skämtandets rike som följd. Fast å andra sidan kan det ju också röra sej om ett missförstånd, där det helt enkelt rör sej om ricinolja från en böna som på engelska kallas castor beans (en sorts bönor som avger denna olja).

Nån har missuppfattat det grekiska ordet för bäver (kastor) och trott att det handlar om bävergäll. Inte desto mindre är det skoj att göra dessa tolkningar. Vad som än gäller, bäver eller böna, är det inget mot äkta vara, vaniljstången.

Kanske är det häst!!!?"Music expresses that which cannot be put into words and that which cannot remain silent"

Värme, vilken värme?

Bild från I love co2.
Medeltemperaturen på vår planet är ett mått vi får fram genom att jämföra temperaturskillnaderna på olika platser runtom i världen med varandra och sen räknar fram ett medelvärde för alla dessa siffror. Som bekant har alarmister de senaste två decennierna velat göra gällande att att våra utsläpp av koldioxid och metan fått denna medeltemperatur att stiga, i vissa områden stiga ordentligt. Nu har det visat sej att den temperaturen inte alls har rört sej som man velat göra gällande. Någon signifikant ökning har man inte kunnat finna, enligt de rön som nu läckts från den kommande IPCC-rapporten. Man har överskattat de så kallade växthusgasernas effekt på atmosfären.

Det är intressant att detta läcks just nu när inget om tidigare rapporter läckts. Har vi att göra med folk som är trötta på den politiskt drivna klimatfrågan och nu vill visa världen vilka rapporter som politikerna inte kommer att göra så stor affär av? Vi får nu anledning att hålla fortsatt koll på denna den femte samlade rapporten från IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change).
Följ den svarta linjen. Det är den som visar hur temperaturen förändrats de senaste 30 åren.
Som ni kanske märker utgår det här diagrammet från 1980 för det är först då vi har absolut säkra mätningar av temperaturen på jorden. Tidigare mätningar utfördes mestadels med enskilda termometrar utspridda över planeten men nu har vi satelliter som läser av jordytans temperatur. Att på grundval av ca 30 års arbete bygga en klimatmodell är egentligen fel eftersom det krävs mycket större tidsrymder än så för att få en säker modell. Frågan alla ni tillskyndare av gröna partier världen över nu borde ställa sej är hur "era" forskare kunde få så fel på sina modeller och enskilda mätningar.

Frågan vi realister nu borde ställa oss är om svensk media och svenska politiker alls kommer att ta till sej dessa fakta.
"Det som inte kan försvara sej eller överfalla andra kallar jag lunch"

Populära inlägg