fredag 6 september 2013

Exempel på miljöförstöring: Ljus

Paris om natten. Bild från Koleksifoto.com.
Jag tänker lista i all korthet exempel på miljöförstöring som vi människor gör oss skyldiga till. Den här gången handlar det om ljus, då främst den sortens ljus som vi dränker vår omgivning med. Det är en sak att vi har gator och prång upplysta så vi ser var vi går men att dränka stora delar av städerna i ljus som påfallande ofta bara är för artistisk verksamhet är väldigt överdrivet. Vi tänder ljus hemma och bilar är upplysta för att vi ska kunna se var vi är på väg men det är inget farligt alls. Det hjälper faktiskt djuren att se när vi kommer.

Det är det överflödiga ljuset jag tänker på, det vi kallar ljusföroreningar. Behövs alla jättereklamskyltar som lyser som den värsta supernova mitt i natten? Behövs verkligen strobljus från kasinon och liknande som skjuter rätt upp i mörkret? De som främst drabbas är djur som vill ha mörkt omkring sej när de sover, astronomer som vill ha totalt mörker för sina observationer och jagande djur som vill kunna smyga sej på sina byten. Det förstör ofta sömnrytmen hos många djur, inklusive oss människor.

Trenden visar också att vi går mot mer upplysta rurala områden, vilket förstås påverkar den omkringliggande trakten. Även ute på landsbygden blir det allt svårare att hitta platser som man kan utöva stjärnfotografi på. Turistorterna skickar upp ljusstrålar mot himlen, många offentliga byggnader lyser långt in på natten (väldigt ofta i onödan) och märkligt nog finns det ofta reklamskyltar som har enorma ljuskällor kopplade till sej ute på vischan också. Detta påverkar ju också energikonsumtionen menligt eftersom den stjäl energi från uppvärmningen av våra städer och byar. 

Det vi kan göra åt allt detta är att ha så lite tänt som möjligt, se till att få reklamskyltar avstängda när de inte behövs (de behövs väl inte så ofta, eller hur?) samt att konstverk bara lyser vid speciella evenemang. Endast gator, husväggar och vägar behöver belysas regelbundet nattetid. Hemmavid gör vi som vi vill eftersom nån enstaka ljuskälla inte gör vare sej från eller till. Såna restriktioner som att nån ska få bestämma vilka lampor vi ska få tända hemma vill jag inte ha.
"Var snäll närhelst det är möjligt. Det är alltid möjligt"

Populära inlägg