söndag 27 februari 2011

Vad oroar man sej för egentligen?

7000 personer från Storbritannien, Sverige, Canada, Argentina, Polen, Förenade Arabemiraten och Kina har fått svara på frågor om vad de oroar sej mest över i denna värld. En selektiv skara alltså. På vilket är det statistiskt grundat egentligen? Det är Trygg-Hansa och nåt annat försäkringsbolag vid namn RSA som ställt dessa frågor. I vilket fall som helst, detta är vad dessa 7000 individerna oroade sej mest över:

Tabell över topp fem risker per land

Globalt
1. Ökade levnadskostnader
2. Cancer
3. Fortkörning/farliga förare
4. Rattfylla
5. Klimatförändringar
Storbritannien
1. Asocialt beteende
2. Ökade levnadskostnader
3. Terroristattacker
4. Cancer
5. Fortkörning / farliga förare
Sverige
1. Miljöförstöring
2. Klimatförändringar
3. Cancer
4. Rattfylla
5. Ökade levnadskostnader
Canada
1. Ökade levnadskostnader
2. Klimatförändringar
3. Miljöförstöring
4. Cancer
5. Fortkörning/farliga förare

Argentina
1. Olagliga droger
2. Korruption i regeringen
3. Inbrott
4. Rån
5. Fortkörning/farliga förare

Polen
1. Rattfylla
2. Fortkörning/farliga förare
3. Ökade levnadskostnader
4. Cancer
5. Terroristattacker

Förenade Arabemiraten
1. Ökade levnadskostnader
2. Fortkörning/farliga förare
3. Korruption i regeringen
4. Terroristattacker
5. Klimatförändringar

Kina
1. Jordbävningar
2. Farliga ingredienser i maten
3. Cancer
4. Rattfylla
5. Osäker tillgång på vatten

Man kan undra hur det kan vara så olika men jag är tämligen säker på att Kinas, Storbritanniens, Polens och Argentinas svar är lite mer överensstämmande med verkligheten än framför allt Sveriges. Ökande levnadskostnader är med nästan överallt i listan men vad lyfter DN fram? Jo, klimatförändringarna.

Ur artikeln är detta värt att citeras:

"Trots att Sverige tillhör de mest säkra länderna, med hög levnadsstandard och medellivslängd så tillhör landets befolkning de mest oroliga. Sverige fick ett riskindex på 9,2, vilket är strax under Kinas.
Miljö- och klimatförändringar samt cancer anses vara de största riskerna i Sverige, och Sverige är därmed det enda landet där miljöförstöring ses som det största hotet.
– Jag tror det beror på att svensken är medveten och tar reda på saker, men också att medias rapportering spelar roll, säger Malou Sjörin, chef för externkommunikation på Trygg-Hansa."

Dumheter, bara dumheter. Svenskar har varit oroliga ända sen vi blev ett rikt land. Mycket vill ha mer och inget ska få stoppa oss från att få mer. Därför blir vi rädda för allt som kan tänkas hota vårt relativa välstånd.

För övrigt anser jag att Tobias Billström inte hör hemma i politiken. Denna förvuxna gymnasist med dito hjärna är en relik från en sämre tid.

2011 - är det revolutionens år?

De som var unga arga studenter 1968 brukar tala om det året som revolutionsåret men då var det mest bråkstakar och bönder (i Frankrike) som höll på och det handlade väl också mest om folk som förläst sej på Mao och tyckte att de var förtryckta, trots att de egentligen hade det mycket bättre än många andra. Nu, 2011, sprider sej revolutionerna som en löpeld från land till land! Det går en osynlig stafettpinne från land till land där diktaturer har suttit ohotade i många år. Bäva månde megalomanerna!

De länder jag främst hoppas på ska börja göra folkligt uppror mot de regimer som satt sej själva att styra över andra utan folkets tillåtelse är Nordkorea, Iran, Kina, Zimbabwe, Burma, Saudiarabien, Oman, Kamerun, Cuba, Uzbekistan och Vitryssland. Det är dags att visa de styrande i dessa länder dörren och sen slänga igen den efter dom. Leve revolutionen, ner med maktgalna despoter!

Vad folk vill ha, som jag själv tror det, är inte demagogi, politisk frihet eller ens en ny ideologi. De vill ha personlig frihet, friheten att få yttra sej offentligt utan att bli förföljda för dessa yttranden. Demokrati handlar i grund och botten om yttrandefrihet. Med denna frihet kommer ansvaret att stå för det man sagt. Det ansvaret kommer fram när man fått yttra sej fritt ett tag. Självcensuren är viktigare än den påtvingade censur diktaturer har. Demokrati handlar inte om politisk ideologi utan om livets egen ideologi, den som dikterar att alla människor ska ha rätten att äta sej mätta, leva med vem man vill, yttra sej om vad man vill och ta ansvaret för allt detta - på egen hand och i grupp. Har man ingen av dessa rättigheter lever man i en diktatur.

Vad folk framför allt vill ha är att få slippa maktfullkomliga töntar som långsamt stryper ett land. Maktfullkomlighet får gärna finnas men då enbart på lokal nivå. Ett helt land kan inte styras på sånt vis.

När vi skriver 1 januari 2012, hur ser världen ut då? Vilka diktaturer är kvar då? Är världen en bättre plats att leva i? Vi får helt enkelt leva igenom år 2011 för att se om det blir revolutionens år.

Populära inlägg