måndag 12 augusti 2013

Statlig skola, det bästa alternativet

Det är inte alltid jag håller med Jan Björklund men när han säger att skolan bör förstatligas har han helt rätt. Att göra skolan till en kommunal angelägenhet, tillsammans med vården och omsorgen, har inte gynnat någondera parterna. Vi har fått skolor som knappt fungerar, fler elever än nånsin som tröttnat på undervisningen och ekonomin i alla kommuner verkar ha blivit rejält ansträngd pga ansvaret att behöva ta hand om barnen. I vissa kommuner verkar dock skolan ha blivit en kassako som man kan mjölka för diverse projekt, ljusskygga såväl som legitima.

Vem som än kläckte idén för Göran Persson (det var nämligen han som var ansvarig minister runt 1989-90) att föra över ansvaret för skolorna på kommunerna borde han eller hon få en rejäl spark därbak. Det har utvecklats till en kris av oanade mått, anser jag och många andra också. En av kommentatorerna till artikeln i DN som jag länkat till säger att en gång i tiden var polisen kommunal och skolan statlig och nu är det tvärtom, vilket lett till dessa problem vi har idag. Riktigt så var det väl inte. Polisen var en länsangelägenhet men det var ändå en bättre indelning av lagens långa arm än den vi har idag. Privat polisverksamhet (dvs väktare som gör vissa av polisens uppgifter) ska vi verkligen inte ha.

Vad gäller skola, vård och omsorg är det bättre om staten tar hand om det övergripande ansvaret för att allt fungerar. Privata alternativ ska få finnas, men i en bättre form än nu där många av friskolorna i praktiken tigger pengar av kommunerna för sin fortsatta existens. Men den diskussionen tänker jag inte ta här. Det får bli i ett eget inlägg när jag läst in mej mer på just detta.
"https://www.youtube.com/watch?v=rX7wtNOkuHo"

Populära inlägg