torsdag 21 februari 2013

Kamerahörnan: Upphovsrätten och fotografierna

Som vanlig människa kommer jag alltid att se upphovsrätten som ett verktyg för de som har pengar och vill ha ännu mer pengar.

Som fotograf vill jag kunna använda upphovsrätten som ett verktyg för att se till att folk vet att det är jag som tagit ett visst foto, inget annat.

I dessa dagar där giriga opportunister försöker stoppa en laglig verksamhet framstår den mörkare sidan av upphovsrätten som ett jättestort monster som förstör friden och flytet i samhället. Den far fram mot oskyldiga såväl som skyldiga. Den som är oskyldig har inget att frukta, heter det ju enligt en vanlig floskel men i ett samhälle som tillåter mediaindustrins maffiametoder finns det inga oskyldiga, bara offer. Jag har tidigare sagt att jag inte tänker gå efter någon som använder mina bilder utan mitt tillstånd. Jag resonerar som så att i och med att jag lägger ut bilderna på internet är de redan i allas händer. Tala bara om för andra var du hittat bilderna så är jag nöjd.

Den här får du ladda hem hur många gånger du vill. Lägger du ut den på en annan sida bör du förstås tala om var du hittade den och vem som tagit bilden.

Upphovsrätten är inte till för att man ska kunna tjäna pengar ohämmat genom att påpeka att ett verk är skyddat därför att det en gång skapats. Upphovsrätten är till för att alla ska veta vem som skapat vad, punkt och slut."De som vet hur kommer alltid att arbeta för de som vet varför"

Populära inlägg