lördag 23 november 2013

När ska klimatdravlet sluta?

Vi kan bara hoppas att de sista förhandlingarna vid klimatmötet i Warszawa strandar, för det sista världen vill ha är att de rika länderna våldtar de fattiga ännu mer än de redan gör. Tydligen vill Tyskland tvinga andra länder att utöka vindkraften, vilket verkligen skulle vara förödande för bland annat fladdermöss och fåglar. När det nu verkar som att Alperna blir kallare, till vissa "experters" chock, får man anledning att se på dessa årliga klimatmöten som ett exempel mer på sektverksamhet och/eller navelskådning än på granskning av världen på ett mer normalt sätt.

Låt oss verkligen hoppas nu att klimatdravlet avslutas på ett hedervärt sätt för alla involverade. Det ser absolut inte bra ut när politiker och aktivister ser världen som de gör, samtidigt som större delen av världen inte ser den så alls. Jag skulle tro att det faktiskt finns många människor runtom i världen som inte ens vet om att såna här möten äger rum varje år, ungefär lika tjatiga som VM i ishockey, fast med betydligt sämre resultat än i sporten. Nu har de hållit på längre än mötets utsatta slutpunkt, bara för att det finns en del aktivister som är värre än andra. De ska till varje pris ha rätt, samtidigt som de prompt ska ha med alla andra på sitt sätt att tänka.

Till sist, det påstås att tyfonen som drabbade Filippinerna för två veckor sen var den värsta som drabbat landet nånsin. Det stämmer inte. Kraftigare vindar har uppmätts vid flera tillfällen och för hundra år sen dog 15,000 människor i en våldsam tyfon. Det gör inte katastrofen i Filippinerna mindre hemsk, det handlar mer om att placera den i rätt kontext."I can do anything"

Populära inlägg