onsdag 19 december 2012

Vetenskapshörnan: Jordlik (?) planet upptäckt


12 ljusår bort finns stjärnan Tau Ceti (en av stjärnorna i konstellationen Valfisken) och precis i dagarna presenteras resultatet av en undersökning med rymdteleskop vilken funnit att det kring denna stjärna verkar cirkla fem planeter, varav en finns i den beboeliga zonen.

12 ljusår blir mer förståeligt om man tänker sej att vårt solsystem är en cm i diameter, man tänker sej att ljuset tar ca ett dygn på sej från solen och ut till heliopausen, vilket gör att avståndet till Tau Ceti blir 43,8 meter. 

Aftonbladet använder ordet upphittad, vilket verkar antyda att man på redaktionen hittat planeterna men tappat bort och sen hittat dom igen. Vad vet dom som resten av världen inte vet? Skämt åsido, det är spännande att läsa om dessa planeter som kanske, kanske inte, är beboeliga. När kan vi packa våra väskor?"Beviset för att intelligent liv existerar i rymden är att de inte kontaktat oss"

Vetenskapshörnan: Sjöfolkens besegrare blev lönnmördad

Fångade soldater som leds i procession, bild från ett monument som Ramses III lät uppföra efter slaget han med nöd och näppe vann.

Ramses III var den farao som satte stopp för Sjöfolkens framfart i Egypten. Året var 1188 f v t och de så kallade Sjöfolken hade haft stora framgångar där de dragit fram och det var på håret att egyptierna lyckades stoppa dom. En del av dessa besegrade folk fick landområden nordost om Egypten, förmodligen för att de inte skulle kriga mer mot Egypten. Där slog de sej ner bredvid kanaanéerna och assilimilerades så småningom av dessa. Ramses själv firade detta genom jättestora monument över sej själv vilket gjorde att landet blev bankrutt. Det ledde till att han blev lönnmördad och nu har modern teknik kunnat avslöja att han fick halsen avskuren.

Hans många barn och barnbarn kom att i tur och ordning styra ett land i ekonomiskt kaos och denna villervalla blev inte bättre för att varje farao tog sej namnet Ramses, ända till Ramses XII. Det borde vara en läxa för alla som vill fira en seger. Gör inte för stor affär av den, det kan finnas folk som inte gillar en dålig vinnare och firar man för hårt blir baksmällan ännu värre än om man förlorat."Det farligaste ögonblicket kommer med segern."

Populära inlägg