fredag 26 augusti 2011

Neandertalarna stärkte vårt immunförsvar genom sex

Det visar sej genom studier av de s k HLA-generna, de som har stor betydelse för vårt immunförsvar, att vi har mer gemensamt med neandertalarna än man skulle kunnat tro. Det sexuella umgänge många av våra förfäder hade med sina allra närmaste släktingar för ca 65 000 år sen räddade tydligen vår art, på bekostnad av alla andra former av människa.

Den här studien stärker uppfattningen från förra året att de som kom från Afrika blandade sej med neandertalare och de andra släktingarna i Asien, denisovanerna, och därigenom skapade en hybrid som lättare stod emot kyla, var smartare än alla andra och så småningom blev den dominerande hominiden på planeten. Blandning är ju det bästa sättet att bevara en art på och förmodligen blandade man rätt friskt vid den här tiden.

Alla är inte övertygade om att dessa gener hade någon reell effekt på oss ur släktet Homo Sapiens men det finns tecken som tyder på att denna blandning gett oss bra förutsättningar att motverka sjukdomar, oavsett vilka vi blandat oss med och var. Kanske man ska nöja sej med det faktum att vi blandade oss så länge tills vi hittar fler denisovaner. De är hittills bara kända från ett fåtal benfragment i det inre av Asien och genom stora delar av melanesiernas genom, som till ca 5 % stämmer överens med denisovanernas.

 Förresten, vet ni hur folk från Afrika såg ut när de kom till Europa för första gången? De var inte ljushyade utan bar fortfarande de afrikanska drag deras förfäder hade. Men blandningen med de ljushyade neandertalarna kan ha gjort att utvecklingen mot ljus hy gick snabbt. Bara 20 000 år senare fanns bara dragen från Afrika kvar men nu verkar hyn ha blivit ljusare. Sån är evolutionen.

Populära inlägg