söndag 5 juli 2009

Svensmarks teori om kosmisk strålning får stöd av CERN

Nu har Henrik Svensmarks teori om att det är solen som styr klimatet och när inte den gör det kosmisk strålning fått stöd av CERN. För den som vill läsa det på svenska med enbart ett abstrakt på engelska finns det här inlägget. Bevisen för ett helt normalt förlopp i fråga om vårt väder hopar sej.

För övrigt undrar jag om inte ordet klimat är fel ord. Jag slog upp det och fann att det egentligen betyder lutning, backe. Vi använder i svenskan en kortform av ett genitiv från den latinska versionen av detta ord, climatis. Ursprunget är grekiska klima, lutning, backe, zon, avdelning. Med ordet klima avsåg greker lutningen på jordklotet från polerna till ekvatorn. Ja, grekerna visste att jorden var rund och de flesta andra i världen visste det också. Varifrån missuppfattningen att folk skulle ha trott att jorden var platt kommer vet jag inte och det bryr jag mej inte heller om nu.

Men det är väl med ordet klimat som med andra ord, att det "kidnappats" av de som ville ha ett passande ord för att beskriva väder inom en viss zon. De som nu påstår att ordet klimat skulle vara över en viss tidsperiod har i mångt och mycket fel. Det handlar om mer om väderfenomen som återkommer inom en viss zon. Därför anser jag att det är fel att sätta samman alla klimatzoner och göra upp ett globalt genomsnitt.

Populära inlägg