onsdag 29 december 2010

Året som gått...

2010 har varit ett speciellt år. Jag har fått ett jobb på deltid för första gången på många år, vi har haft en särdeles dålig sommar och vinter, en vinter som ser ut att bli dubbelt upp den här säsongen. Varför inte se vad som hänt under året i en speciell lista? Häng med nu och håll i er för detta blir ett långt inlägg!

Årets klantskalle: Al Gore för sina problem med äktenskapet och sina utomäktenskapliga affärer som det blivit väldigt tyst om på sistone. Vill inte etablissemanget höra om vad han gjort? Där kommer de tre aporna in igen som varken hör, ser eller talar om det obehagliga med en av sina galjonsfigurer. Utöver det kan han kallas decenniets hycklare eftersom han flyger jetplan, har tillgång till dyra limousiner som står på tomgång utanför de byggnader där han håller föredrag om koldioxidens skadliga verkan på miljön. Dessutom har han klagat på tobaksindustrin samtidigt som han hade mer än ett finger med i den marknaden.

Årets sämsta uttalande 1: Nya infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd klampade verkligen i klaveret när hon apropå snöstormen vid jul och problemen med tågen sade så här: "Jag kan förstå irritationen och känslan. Det kanske till och med är så att man inte kan fira jul på jul­afton, utan att man får ställa sig in på att ha julfirande någon annan dag. Det är ju verkligen supertråkigt."

I sak hade hon rätt i att man kan fira en annan dag men om man nu ställt in sej på att fira en viss dag och kommit överens med släkt och vänner så är det inte ens eget fel om kommunikationerna fallerar.

Årets sämsta uttalande 2: Sarah Palin uttalade sej angående bråket mellan Syd- och Nordkorea så här: "But obviously, we've got to stand with our North Korean allies." (Men såklart måste vi stå bakom våra nordkoreanska allierade.

Sen när bytte USA sida i konflikten på den koreanska halvön? Sarah Palin är verkligen ingen person jag vill se som USAs nästa president. Huga!

Årets dumstrut:
Årets dumstrut till Vof och indirekt Uppsalainitiativet

Vof, för sin utnämning av först Annika Dahlqvist 2009 och nu i år Stockholmsinitiativet (SI) till årets förvillare. De följer auktoriteter snarare än vetenskapliga rön och blundar möjligheter. Det kan kallas att gå i ledband eller lämmeltåg. Årets dumstrut får alltså Vof för att de hellre följer husse, dvs politiker och de forskare som är villiga att sälja sej till dessa politiker mot en ekonomisk brant än att se på alternativen. Uppsalainitiativet, som är SI:s motståndare i AGW-frågan, får del i detta "pris" eftersom man har representation i Vofs jury som utser årets förvillare och folkbildare. De utsåg förresten en doktor vid namn Åsa Vilbäck till årets folkbildare. Vem det är vet jag inte men Annika Dahlqvist verkar inte vara imponerad av henne. Det säger inget förstås om denna Vilbäck som person eller som läkare.

Årets roligaste människa: Henrik Dorsin för den träffsäkerhet han har som komiker. Vare sej det är i Gretesco, Parlamentet eller Time Out så är han lika bra som Robert Gustavsson et consortes.

Årets vackraste människa:
Robyn från tidigare årgång.
Robyn för hennes musik och hennes attityd. Allt som kretsar kring henne blir bra i år. Det måste kännas skönt att vara Robyn nu.

Årets bästa politiker: Fredrik Reinfeldt. Ingen kan som han vara så lugn i intervjuer och uttalanden trots att det måste koka inombords när det är skandaler eller andra oförutsedda händelser på gång. Hans sätt att hantera valet är verkligen exemplariskt för hur en politiker ska ro i land en vinst.

Årets värsta händelse: Jordbävningen i Haiti. 12 januari skakade en del av jordskorpan under ön Hispaniola till och den del av ön som är landet Haiti drabbades svårast. 300,000 människor omkom och som det inte var nog följde snart en koleraepidemi som hittills tagit över 2000 människoliv. FN dabbade sej som vanligt eftersom det verkar som om FN-soldater spridit koleran.

Årets tabbe: Lagen om lagring och övervakning av all kommunikation i Sverige. Detta är onödigt, dyrt och i praktiken omöjligt att administrera utan att man på köpet inskränker folks fri- och rättigheter. Detta kommer inte att drabba någon terrorist eller knarklangare utan det är vi vanliga klantskallar som drabbas.

Årets vetenskapliga rön: Att neandertalare verkar ha beblandat sej med vår art på ett tidigt stadium i Europa och Asien. Vissa överensstämmelser i genuppsättningen tyder på det. Detta ska ha skett för kanske 60,000 år sen. Så ni som klankar ner på neandertalare, tänk på att ni kanske bär deras gener i er. De åt grönsaker precis som vi gör. Det borde ni också göra. Tillägg: Det har konstaterats att den "nya" människoart som fanns i södra Sibirien också tycks ha beblandat sej med vår art.

Årets julklapp: Som vanligt är det strumpor och sockar. Det kan man aldrig få för många av. Antingen tappar man bort dom eller så går de sönder av utslitning.  De kan utnämna vad som helst till årets julklapp men för undertecknad är det alltid fotbeklädnaderna som gäller.

Årets roligaste händelse: För många för att listas egentligen. Men allt som får en att skratta åt det efteråt är väl värt att ta upp, även om det kanske var hemskt just då. Överlever man och är någorlunda bra efteråt kan man kosta på sej att skratta åt det.

Årets viktigaste nyord: App. Det är samtidigt ett ord jag hatar. Allt tjat om små program till iPhone och iPad med fler mobila apparater gör mej spyfärdig.
Ser inte Steve Jobs lite despotisk ut här med sin iPhone i hand och allt?
Årets onödigaste lista: Den här. Men om ni har stått ut med den ända hit ner får ni väl stå ut med mej nästa år också.

Populära inlägg