tisdag 2 juli 2013

Exempel på miljöförstöring: hajfenssoppa

Jag tänker lista i all korthet exempel på miljöförstöring som vi människor gör oss skyldiga till. Den här gången handlar det om det oerhörda slöseriet med dödandet av hajar som ofta bara blir av med sina fenor varvid kropparna slängs tillbaka ner i havet där de sakta förblöder eller drunknar. Det lämnar efter sej en miljö full av ruttnande lik och det är mer än det som är ruttet. Hela tanken med att äta fenor är heltokig. Det är ju bara brosk och lite kött, som enligt utsago inte smakar nåt nämnvärt. Det är med hajfenor som med elefantbetar och noshörningshorn. Det är en myt som har vuxit sej stark och som tyvärr verkar svår att överbevisa.
Så här ska hajar få vara, sakta simmande genom vattnet.
Detta sanslösa dödande av hajar för snöd vinnings skull rubbar balansen i haven och konsekvenserna, vilka de blir, kommer att bli fruktansvärda om det får fortsätta. Det är därför bra att ett motstånd nu växer fram. Dödandet av haj är som dödandet av räv med hundar i England, överdrivet och onödigt.
"Crocodiles are easy,' Steve said. 'They try to kill and eat you. People are harder. Sometimes they pretend to be your friend first."

Vetenskapshörnan: Nattlysande moln

Nattlysande moln är en typ av moln som befinner sej på så höga altituder i atmosfären att dess kristaller belyses av solen var de än är. De befinner sej på 76-85 km höjd, alltså ovanför såväl troposfären (den del av atmosfären vi lever i) som stratosfären (den lugna delen ovanför). Hur de fungerar är inte helt känt. Jag tycker det verkar konstigt att de inte är kända före 1885. Nog har väl folk kollat upp mot himlen förr?
Nattlysande moln. Från mitt eget arkiv, taget med en kompaktkamera.    Inte alla moln i den här bilden är äkta nattlysande moln. De mörkare liknar nattlysande moln men är upplysta nattetid av ljus från olika ljuskällor."A room without books is like a body without a soul."

Populära inlägg