torsdag 18 april 2013

Historiehörnan: DIck Harrisons föreläsning i Orrskogen om Digerdöden

Jag bevistade kvällen den 18 april en föreläsning om digerdöden. Professor Dick Harrison (som undertecknad för övrigt hade som handledare hösten 1996) pratade om denna hemska period i människans historia och om hur de skrivna källorna tillsammans med arkeologin och biologin berättar för oss om vilken påverkan sjukdomen hade på oss allihop. Kontentan av hans föreläsning är att vi har det bra idag som känner till antibiotika och/eller kan fly undan mycket lättare än man kunde då. De hade inte samma kunskap om vad som orsakar sjukdomar som vi har.

Harrison nämnde Dalarnas byggnadskonst och om hur det finns ett hundraårigt glapp i byggnationerna av nya timmerhus här från ca 1350 till 1450, just den period då pesten slog till som hårdast. Han jämför med stora byggnadsverk ute i Europa och Asien som helt enkelt slutar konstrueras under samma tid. Han talade om att hela yrkeskårer i Europa och Asien verkar ha tagit sitt pick och pack och gått på en hundraårig lunch.


Han nämnde också det stora problem många historiker har haft med Digerdöden. Man har velat förminska dess effekter på samhället i både Sverige och Norge, av skäl som är uppenbara. Sverige och Danmark sågs länge som osårbara och stora nationer och det är först nu man har kunnat erkänna att Norden drabbades lika hårt som resten av världen. Över 50 % av Nordens population dog i pesten.

Han har en karismatisk stil när han föreläser och han lever sej gärna in i de texter han citerar från, bland annat Decamerone som ju handlar just om tio personer som flyr Florens mitt under pågående pest. Här följer några bilder från föreläsningen:
Harrison nämnde vid ett tillfälle hur medicinare kunnat fastslå att digerdöden orsakades av Yersinia pestis, en bakterie som än idag drabbar människor världen över. Det rör sej dock inte om samma gren av denna bakterie som nu utan den har utvecklats. Vi är dock steget före nu för tiden med våra mediciner.

Dick Harrison skriver för övrigt på en daglig blogg som huserar hos SVD. Väl värd ett besök."Alla revolutioner har hittills bara bevisat en sak, nämligen att mycket låter sig förändras, utom människorna."

"Jag lyder bara order"


Jag skrev om censur härom dagen och fick nu precis se ett väldigt löjligt exempel på dålig, moraliskt betingad censur i form av en borttagen bild från en ölflaska. Det handlar om bilden som kan ses ovan. Den får nämligen inte du se när du går till Systemet för att handla ölet Lust. Istället är det den svarta bilden till vänster du som svensk ska tvingas se.

Vi följer regelverket, säger man från Systembolagets sida. Det handlar om samma försvar som yppats av folk som inte vågar tänka självständigt genom historien. Hur kan det komma sej att dessa paragrafryttare anser att en naken TECKNAD kvinna som badar är värre än innehållet i flaskan? Hyckleri är det enda rätta ordet för denna aktion.

Moralgubbar och dito tanter är av ett synnerligen fegt släkte som ser allt naket, till och med när det bara är antytt, som nåt av ondo. Får såna människor makt blir de farliga, farligare än någon annan grupp i samhället. Moralpaniken har alltså nått en institution som redan är omgärdad av moralkakor. Jag dricker själv inte men jag ser inget hinder i att nån annan ska göra det och en tecknad figur på en flaska är definitivt inget fel. Felet ligger hos moralpredikanterna, som vanligt."Boxning är en grupp vita män som tittar på två svarta män som klår upp varandra."

Populära inlägg