fredag 31 augusti 2012

Ode till glödlampan


Idag är glödlampans saga all. Åtminstone officiellt. EU har i sin "stora visdom" förbjudit all försäljning av glödlampan, vilket skett i omgångar. I sin lika stora visdom har de svenska myndigheterna förordat lågenergilamporna som miljömässigt är värre. Propagandan kring glödlampornas död är i full svang. Bland annat påstås det att överskottsvärmen slösar bort energi men i många fall är det ju väldigt skönt att få ett rum uppvärmt av glödlampor istället för att slösa med radiatorn.

I klimatdravlets namn har så glödlampan offrats på energins altare. Därför har vi realister hamstrat dom eftersom priset på deras ersättare är alldeles för högt. LED-lampor är de jag tror mest på, i nuläget, av ersättarna. Men då måste priserna ner, ner, ner!

Uppdatering: Ingemar Nordin på The Climate Scam har (äntligen!) skrivit en artikel om detta."I mörkret är inga kvinnor blyga"

Nu är det konstaterat att CO2 inte driver temperaturen

Det är temperaturen som driver förekomsten av koldioxid, inte tvärtom. Såväl Anthony Watts som The Climate Scam rapporterar om detta. Frågan är om svensk media vågar ta upp detta utan att behöva krypa till korset.

Det har tidigare rapporterats att på lång sikt, i isborrkärnor och torvmossar, ser man klart och tydligt hur temperaturen först stiger, sen följer koldioxidnivåerna med upp flera sekler efteråt. Det är på lång sikt. Nu är det alltså konstaterat att detta även gäller på kort sikt, enstaka år. De mängder koldioxid vi släpper ut försvinner in bland allt det andra som övriga delar av planeten redan släpper ut. Blir det varmare så beror det på andra orsaker. Koldioxiden finns där för att se till att temperaturen inte sjunker mer än nödvändigt.

Våra instrument för att mäta atmosfären blir allt bättre så snart behöver vi inte superdatorer för att förutspå vädret. De kan använda dom datorerna till vad de egentligen gjordes för, att spela nätverksspel..."Nej, jag måste nog gå nu. Plikten kallnar"

Vetenskapshörnan: Denisovanernas DNA kortlagt


Nu är hela arvsmassan för denisovanerna kartlagd. Denisovanerna var ett folk, en distinkt art från vår art, som levde i Asien för ca 40,000 år sen eller så. Deras genom är till viss del densamma som de människor som idag bebor Melanesien och Australien. Ca 4-6 % är gemensamt för båda populationerna. Jag skulle tro att ordet art i reell mening är bortkastat på såväl oss som Denisovanerna och Neandertalarna. Underart, eller som det heter på vetenskapligt språk subspecies, är en bättre beteckning. Huvudarten är Homo Erectus eller dess avläggare, vilken det nu kan tänkas vara. Homo Heidelbergensis är en kandidat. Den ligger rätt bra i tid mellan Erectus och de senare arterna. Om nu inte den är en separat delning för Denisovanerna och Neandertalarna. Det får framtida forskning påvisa eller avfärda."Adel, präster, hamburgare och trönder."

Populära inlägg