torsdag 10 april 2014

Offren

Vi är offer. Offer för vår egen succé. Vår framgång har gjort att vi har fler förlorare än på länge. Det är en speciell sorts offer jag tänker på nu, nämligen allergiker och överkänsliga. Det är vårt antiseptiska tänkande som har stor skuld i detta. Sen vi upptäckte att bakterier står för många av sjukdomarna som drabbar oss har en skräck för dessa bakterier spridit sej bland många och de vanligaste problemen är astma, allergiska besvär och klåda.
Allergiska besvär visar sej bland annat som nysningar och hosta. Bild från moschinos.se
Vi har förmodligen alltid haft allergiska besvär av olika slag, liksom överkänslighet mot olika sorters mat, men idag finns de spridda bland fler människor än nånsin och i fler grupper. Jag har inga belägg, och ser bara ett mönster (som kanske inte är vad det ser ut som!), men det verkar som om vår jakt på bakterier har gjort att vi drabbas så fort nåt händer i våra kroppar, t ex pollen eller damm. Vi har gjort allt omkring oss antiseptiskt, vi har parfymfri tvål, alkogel och liknande som ska se till att vår tillvaro är så sanitär som möjligt.

Problemet är att vi är för effektiva i vår kamp mot bakterierna att även de bakterier vi behöver stryker med. Lägg därtill all antibiotika som vi ofta i onödan stoppar i oss så bidrar vi till att göra alla sjuka, trots att vi borde vara hur friska som helst. Pastörisering och andra desinficeringsmetoder, som kom till för att stoppa sjukdomsutbrotten i en tid då de flesta levde närmast intimt med smuts, avföring och äckel, har nu gjort att vi tål vissa produkter lika dåligt igen. Faktum är att opastöriserad mjölk, från kor som fått bra mat och levt i en ren miljö, är det godaste jag druckit av alla sorters mjölk som finns.

Vi är således offer för vår egen framgång, och det får vissa av oss lida specifikt för. Pollenallergier kan nog inte räknas hit för det har med all säkerhet funnits ganska länge, men vår mottaglighet för pollen har säkert ökat med vår moderna livsstil. Alla aspekter av vårt moderna samhälle är uppenbarligen inte perfekta. Det vi kan göra är att återföra en del bakterier in i våra liv igen. Under kontrollerade former förstås. Vi kan börja med att sälja opastöriserad mjölk som ett alternativ till det blask som säljs nu för tiden, högpastöriserad med tillsatta vitaminer av tvivelaktig sort. Har ett modernt samhälle gjort sej förtjänt av att ha så många allergiker och överkänsliga?"Use the key
and lock the door"

Populära inlägg