söndag 15 augusti 2010

Hockeyklubban omgjord - liknar numera en berg- och dalbana

Jag "stjäl" nu bilder från Anthony Watts' blogg som han i sin tur fått från en annan hemsida. Välkomna in i den förlovade statistikens värld.

The Annals of applied statistics är en tidning för statistiker och matematiker i USA och i den facktidskriften kommer snart en uppsats att publiceras. Än en gång bryts hockeyklubban av och får en annan form när de trädringsdata som Mann mfl satte samman som just den graf som kommit att kallas Hockeyklubban. Ta gärna en titt själva.

Först ut är den bild Mann och de andra fick fram av sina data:


Två statistiker, Blakeley McShane och Abraham Wyner, har arbetat med exakt samma data och med samma metoder som såväl Mann & co som McIntyre och McKittrick senare gjorde och McShane och Wyner kom fram till ungefär samma konklusion som McIntyre och McKittrick, nämligen att Mann måste ha gjort nåt fel i sin sammanställning för deras graf liknar inte alls hockeyklubban:


Det ser alltså inte ut längre som om 1900-talets slut varit den varmaste perioden under dessa träds liv utan att vi nu är på väg upp till de temperaturer som en gång rådde för nästan 1000 år sen. Min förhoppning är nu att läsa igenom deras uppsats och hoppas förstå vad där står.

Populära inlägg