onsdag 24 augusti 2011

Henrik Svensmark har fått rätt!!!

Henrik Svensmark

Jippi!

Nu har CERNs experiment med CLOUD bevisat att Henrik Svensmarks tes om att kosmisk strålning påverkar vädret och de återkommande vädermönstren på en viss höjd över jordytan stämmer. Ska Svensmark få sin upprättelse nu, tro?

Nu ni klimathotstrogna på SVT, Jens Ergon och Victoria Dyring med flera, vågar ni ta upp detta i Vetenskapens Värld?

Pinsamma och/eller roliga ögonblick

Pinsamma ögonblick har vi väl alla varit med om. Jag tänker ta upp några av dessa nu bara för att jag tycker det är kul med sånt.

1) En tjejkompis till mej fyllde 20 år (detta utspelade sej på "farfars" tid under det glada 90-talet) och vi var hemma hos henne i Sjöbo i Skåne där hon bodde då för att fira detta. Hon gick för att duscha medan vi andra gjorde i ordning saker för en middag. En tjej tog fram en dammsugare och började köra med den i köket men sladden var aningen för kort och hoppade ur jacket hela tiden. Jag ryckte in som räddaren i nöden och ställde mej på sladden som gick från hallen till köket. Helt plötsligt kommer födelsedagsbarnet, i födelsedagskostymen och allt, ut från badrummet och hon ger till ett skri som inte ligger skriet i "Psycho" långt efter. Jag har aldrig sett någon få på sej en handduk så snabbt som hon fick då. Min förklaring med sladden ville hon inte höra på. Men det ska sägas att hon såg verkligen bra ut, det jag hann se. Hoppas detta sista inte låter för plumpt.

Inga namn nämnda men om du (vars namn börjar på T) känner igen den här episoden så är det bara att svara här.

2) Nästa ögonblick tycker jag är lite pinsamt mest för att jag vid tiden för den inträffade händelsen fortfarande trodde på myten att flickor är svagare än pojkar. Detta skedde när jag var 10 år gammal. På skoj tänkte jag försöka pressa upp en dörr som en tjej precis skulle till att stänga. Hon såg mina intentioner och satte skuldran till från sin sida av dörren. Hur jag än pressade från mitt håll hade jag ingen som helst chans att öppna dörren. Hon fick lätt igen den och jag kunde bara höra på medan hon låste den inifrån och dessutom ett litet triumfatoriskt skratt. Jag var ju då ändå ett år äldre än henne, nästan huvudet längre och vi hade samma typ av strumpor på oss. Jag har inte berättat för någon om detta och jag tror inte hon kommer ihåg episoden ens. Det skedde på ett läger med vår fritidsgrupp på den tiden jag bodde i Göteborg. Lägret var på en gård nånstans utanför Borås och det hela ägde rum i februari 1984.

Så den myten har för min del krossats för länge sen. Det ska tilläggas att den här tjejen var en hejare på armbrytning också.

3) Det här är ingen pinsamhet men den hade kunnat bli det om utgången blev annorlunda. Det skulle spelas en match mellan de bästa fotbollsspelarna bland elever och lärare på min skola när jag gick i högstadiet. Före matchen trillades det boll, lattjades lite hit och dit. En av lärarna drämde till med ett skott som tog i ribban, för vilket han fick en massa ojanden och elaka gliringar, därefter tog bollen i taket, studsade snett där för att sen träffa en av de nedfällbara bommarna man har för akrobatik och stående armhävningar, ner i golvet för att avsluta med att studsa i mål. Hunnen så långt ändrades gliringarna till utrop av förvåning och positiva visslingar.

Hade bollen bara studsat rätt ner hade han säkert fått utstå en hel del kritik och burop men nu fick den en sån där häftig bana som bara slumpen kunde ge den. Kaosteorin i praktisk tillämpning. Hur matchen slutade kommer jag inte ihåg.

4) Refrängen till Beach Boys låt "California Girls" låter "I wish they all could be California Girls". I många år, ända till sena tonåren, var jag dock övertygad om att de sjöng: "Beefsteak on the beach California Girls". Vilken tur att jag aldrig fått möjligheten att sjunga den versionen offentligt, eller hur? Jag har ingen vidare sångröst heller så det ordar vi inte mer om. Mer tokiga missförstånd inom musikens värld kan läsas här.


Det var dessa små pinsamheter. Någon läsare som vill dela med sej av sina?

Populära inlägg