måndag 3 juni 2013

Journalist och fotograf samtidigt = stressfaktor?

En efter en verkar de gamla tidningarna slänga ut sina fotografer till förmån för journalister med en mobiltelefon med kamerafunktion eller kompaktkameror. Nu senast Chicago Sun-Times. Själva kvaliteten på bilderna är ingen hejdundrande stor fråga, tidningarnas foton har sällan samma fina kvalitet som en proffsfotografs bilder och det är inte meningen heller att de ska hålla jättehög kvalitet. Endast så bra att man ser vad det är i bilden. Men nog tycker jag att foton tagna med en riktig kamera är att föredra framför gryniga och lite "fransiga" kanter i bilderna som det gärna blir i bilder tagna med en mobiltelefon.

Men om man ser till arbetsbördan blir det stressigare för journalisterna som ska skriva OCH plåta samtidigt. Visserligen är många journalister vana att jobba under såväl tidspress som att behöva göra flera sysslor samtidigt men det ska ju leda till bra arbete också. Stress är motsatsen till bra arbete, i det långa loppet åtminstone. Då talar vi om dålig stress, den sortens stress som gör att kroppen ständigt är på högvarv. Sån här stress leder till dåliga matvanor, dålig sömn, övervikt, hjärtsjukdomar och liknande saker som kan leda till en för tidig död. Vilket ju redan drabbar journalister. Men vad bryr sej räknenissarna som tagit över redaktionerna om det?

En av kommentatorerna till en av artiklarna jag länkar till ovan tar slutligen upp en sak jag bara funderat på i förbigående, nämligen att en mobiltelefons kamera oftast har ett fast objektiv, ett litet motsvarande 24 mm på en fullformatskamera. Det innebär att motivet blir väldigt litet eller så får man gå väldigt nära, vilket kan innebära problem om man vill ha bra bilder av en händelse som är innanför avspärrat område. Som kommentatorn uttryckte det i en analogi om att plåta lejon, antingen blir de små eller väldigt irriterade.

Nej, det är kanske ekonomiskt riktigt att slå ihop fotografjobbet med skribentjobbet men från stressynpunkt och ren kvalitetssynpunkt är det en katastrof som bara väntar på att ske, för vissa journalister."Money may not buy happiness, but I'd rather cry in a Jaguar than on a bus."

Populära inlägg