onsdag 25 november 2009

Även solen drabbas av tsunamivågorSom framgår av bilden ovan far vågor av het plasma kors och tvärs över solens yta. De verkar fara fram med vågtoppar som är mycket större än jordens diameter och sen kasta ut sitt material i rymden om de är stora och starka nog. De verkar också hänga ihop med solfläckar och kanske dessa är orsaken till monstervågorna. Vågorna kan vara upp till 100,000 kilometer höga och far fram med en hastighet av 250 km/sekund och kraften är uppemot 2400 megaton. Den tekniska term som tagits fram för denna plasmavåg är magnetohydrodynamisk våg (MHD-våg.

Även om det inte skrivs rakt ut i artikeln är vågorna intressanta för forskningen av jordens klimat eftersom vågorna kan störa protuberanser eller skapa större effekt hos dessa protuberanser. Bra att veta när svensk media bara tittar på människan som ett hot istället för att titta uppåt. Vetenskap är mer än så.

Bild: NASA

Rädda Sverige (och världen) - skriv på nu!

 Om inte Sverige ska bli ett land där klimatcharlataner får göra som de vill bör vi alla skriva på nu. På sätt och vis är detta faktiskt en fråga som berör internets framtid också. För om de lyckas få igenom nåt klimatavtal i Köpenhamn kommer en massa pengar att försvinna rätt ut i tomma intet och då blir det fritt fram att ge sej på de friheter vi fått via internet. Man kan då hänvisa till att det inte finns ekonomiska resurser att upprätthålla ett fungerande internet. Det är bara en aspekt av det hela.

Det är viktigt att Köpenhamnsmötet misslyckas, mest för att våra pengar inte ska få svindlas bort, men också för att det är totalt lönlöst att få bort utsläppen av koldioxid, en naturlig gas som vi alla andas ut. Förtigningen av Climate Gate är en sak, men vi måste få det där mötet i Köpenhamn att misslyckas, på alla möjliga sätt och vis.

Populära inlägg