tisdag 29 januari 2008

Ännu ett slag i luften

Antipiratbyrån(APB) har ännu en gång genomfört en "framgångsrik" räd mot en fildelningsserver. Senaste gången detta fick uppmärksamhet i tidningarna var när man planterade en massa filmer i en egen liten datorlåda på Bahnhofs datorcentral och sen fick rättsväsendet att göra tillslag där. Nu myser dessutom mediakrafternas egna lilla hustomte, Henrik Pontén (jurist på APB), över påståendet han själv kommer med, att fildelare skulle sälja filer till kinesiska piratkopierare. Om så är fallet är jag en polkagris.

Hörde nu också på radion att EU inte kunnat komma överens om vilket direktiv som ska gälla i frågan om internetoperatörers eventuella skyldighet att lämna ut IP-adresser till upphovsrättsorganisationer som just APB. Det är upp till varje land att besluta om detta. Det sänder tre signaler, den ena att EU inte är så bra på samarbete som tanken alltid har varit sen Kol- & stålunionen bildades 1957. Den andra signalen är att det blir i praktiken så att diverse länders regeringar hamnar helt i händerna på lobbyister som har sin agenda klar, nämligen att övervaka den vanliga befolkningen och bevaka sina egna intressen, dvs de pengar de rakat in sen mediaindustrin blev en maktfaktor. Den tredje signalen är den att nu kommer det att bli än svårare att hitta riktiga brottslingar, terrorister, flyktingsmugglare och knarklangare, som säkerligen kommer att gömma sej bakom de olika anonymitetsprogram som finns. Om de inte redan gör så.

För mej framstår det som självklart att integriteten har företräde framför övervakning och bevakande av upphovsrätten. Privatlivets helgd är tydligen inte mycket värd i våra dagar. Dagens nyheter skriver en längre artikel om samma sak och de tycks hålla med mej i sak att EU inte kan komma överens, även om de i journalistikens och opartiskhetens namn uttrycker sej annorlunda. Det är dock möjligt att denna vända-om-från-den-svåra-korsvägen-taktik gör det svårare för APB och andra mediaföretags lobbyister att nå fildelare. Vilket i så fall bara skulle vara bra för ett samhälle som helt bygger på att lobbyister får som de vill är en diktatur.

Om en domstol gör tolkningen att privatlivets helgd trots allt är viktigare att bevaka än företagens önskan att få in pengar för nåt de inte har rätt till så kan lagar komma att skrivas om. Den nuvarande regeringen är än mer insyltade med lobbyister och upphovsrättstolkare som tolkar den rätten helt fel än vad regeringen Persson var och jag är tämligen säker på att detta spelar inte bara oss fildelare i händerna, utan även sossarna, sverigedemokraterna och de som helst av allt vill se en regering som inte lägger sej i dagligt liv.

Populära inlägg