måndag 24 januari 2011

En onödig lag

Det ska bli förbjudet att olovandes filma och fotografera andra människor i privata utrymmen och i provhytter och andra ställen där något personligt äger rum. Totalt onödig lag eftersom vi redan har lagstiftning som tar hand om sånt. Jag visste inte att lagvrängarna sysslade med tautologier. Hur ska det efterlevas då? Ska byråkrater dyka upp en gång per månad och genomsöka ens lägenhet i jakt på eventuell övervakningsutrustning? Hur ska SÄPO och FRA klara sej undan?

Vi är tydligen ensamma i rymden (om man får tro en enda forskare)


Hittills har inget liv hittats på de ca 500 planeter som upptäckts. Då gör en professor vid Harvard i USA, Howard Smith, den konklusionen att vi aldrig kommer att hitta intelligent liv där ute. Det kanske stämmer för nåt intelligent liv finns då inte ens här på jorden.

Vi har känt till planeter kring andra stjärnor sen 1992, alltså mindre än 20 år. Ca 500 planeter har upptäckts, de flesta stora planeter varav en del av dom är mycket större än Jupiter och cirklande kring sina stjärnor på ett avstånd som är så litet att gaserna i dom måste koka. Några få stenplaneter har hittats och de är antingen även de för nära eller så är de låsta så att samma sida vänds mot stjärnan hela tiden. Vi har alltså mindre erfarenhet av att hitta och klassificera så kallade exoplaneter än stadsmänniskor historiskt sett har av att mjölka kor. Avstånden till dessa stjärnor gör inte saken lättare eftersom planeterna dels är så små i förhållande till stjärnorna och dels är mörka. Många gånger är det enbart den minimala effekt de har på stjärnans ljusstyrka som är avgörande för hur vi kan se planeten. Andra gånger är det den gravitationseffekt planeten har på stjärnan som avgör.

Vi får väl se vem som får rätt, den här pessimisten eller alla vi som hoppas. Realistiskt sett har Smith än så länge rätt. Men vi är många som inte vill att han ska ha rätt. Live long and prosper, mr Smith!
Tagen från Snilleblixtens blogg.

Populära inlägg