söndag 26 januari 2014

Historiehörnan: Våra förfäder var mörkhyade, blåögda - och från Spanien


Titta på bilden av mannen ovan. Så här såg en typisk europé i Västeuropa ut för 7000 år sen, precis innan jordbruket tog över där. Svartmuskig i hyn, håret och skägget, men blåögd och högrest. Hans haplotyp finns i stort sett inte kvar på den iberiska halvön, utan den gruppen människor drog norrut och hamnade till slut i norra Europa där de var med om att införa jordbruket. Aftonbladet återger en artikel i Nature som publicerades idag 26 januari 2014.

De skulle alltså ha levt vid sidan av de inflyttande jordbrukarna innan de drog norrut och mer eller mindre ersatte befolkningen som bodde där innan. Det verkar som om huden inte fick den ljusa hy vi känner till förrän man nådde norr om Pyreneerna. Åtminstone om vi får tro det DNA den här mannen bidragit med. Vi får hitta fler med DNA vi kan extrahera och undersöka så vi verkligen får en klar bild av hur människans historia i Europa utvecklats sej.

För övrigt ser mannen ovan ut som en skäggigare version av skådespelaren Alexander Siddig:
Till sist inflikar vi lite astrofysik. Stephen Hawking hävdar att svarta hål som vi känner dom inte existerar."Otis B. Driftwood: Have you got any milk-fed chickens?
Waiter: Yes, sir.
Otis B. Driftwood: Well, squeeze the milk out of one and bring me a glass.
"

En liten tanke om krig och fred

Tänk om vi kunde få fred på jorden. Vilken tråkig värld egentligen, för då skulle vi aldrig utvecklas. Vi behöver lite bråk då och då, även om vi definitivt inte behöver utrota varandra. Krig är förutsättningen för vår förståelse för hur härligt det är med fred och utan fred, hur skulle vi då veta hur hemskt krig är? En fredlig värld vore att föredra framför fred på jorden. Vad är då differensen? För mej är en fredlig värld en värld där alla möts på lika villkor medan fred på jorden innebär att alla vapen läggs ner och man tvingas bemöta varandra nästan tvångsmässigt, med en underläggande misstanke som till slut leder till krig igen.

Det är min tanke. Fredligt hellre än fred eftersom en fred aldrig kan vara varaktig."Minister, Britain has had the same foreign policy objective for at least the last five hundred years: to create a disunited Europe. In that cause we have fought with the Dutch against the Spanish, with the Germans against the French, with the French and Italians against the Germans, and with the French against the Germans and Italians. Divide and rule, you see. Why should we change now, when it's worked so well?"

Populära inlägg