onsdag 21 januari 2009

Installationen av Barack Obama en av de kyligaste

Igår var det installation av Barack Obama som USAs nye president. Det ägde rum i en temperatur som låg något under det normala. Professor Will Alexander skriver att det brukar vara flera plusgrader den här tiden i Washington då presidenten ska sväras in och att det är brukligt att man gör det utomhus sen 1817 då det var så varmt att man kunde ha lättare kläder på sej. För den som vill läsa statistiken kring installationerna i lugn och ro finns den att ladda hem här.

Så, är det fortfarande ett tecken på antropogen global uppvärmning?

Rätten till kunskap - framtidens stora utmaning

PÅ SVDs debattsidor för kultur & nöje skriver idag (090121) Nicklas Lundblad, fil dr i informatik, en bra artikel om att framtidens diskussion om kultur och immaterialrätt kommer att byta slagfält, från sanktioner till huruvida immaterialrätten ska existera över huvud taget. Han skriver "Och medan dagens strider i första hand handlar om reformer och behovet av sanktioner, kommer morgondagens antagligen att i högre utsträckning handla om immaterialrättens legitimitet över huvud taget."

Med andra ord, framtiden kommer att handla om rätten till kunskap. Det gäller det mesta som det skrivs om idag. Det handlar inte längre om rätten till ersättning för nåt man skapat, det handlar om rätten till det som skapas. Här kommer vi in på nåt som politiker inte gärna vill att vi diskuterar, nämligen definitionen av ordet demokrati. För dom är demokrati rätten att rösta och gå i tåg en gång varje år med diverse luddiga krav på reformer. För dom som kan nåt är demokrati så mycket mer. Rätten till kunskap är bara en aspekt av detta.

Lundblad fortsätter på samma tankegångar: "Ett första exempel på hur debatten kan komma att se ut när den inte längre handlar om musik och film, utan om kunskap och rätten att lära sig, finns i Robert Laughlins Crime of Reason: And the Closing of the Scientific Mind (Basic Books, 224 s). Det är en lättläst liten bok, och den spretar ganska vilt, men den ger kanske antydningar om både vilka nya grupper som härnäst kommer att ta del i debatten och hur debatten kommer att forma sig. Hittills har immaterialrätten debatterats av jurister och ekonomer. Lawrence Lessig, James Boyle, Jessica Litman och Julie Cohen är alla jurister och professorer i informations- eller it-rätt. Robert Laughlin, däremot, är fysiker och Nobelpristagare. Hans perspektiv har inte alls att göra med juridiken eller med ekonomin bakom immaterialrätten som institution, utan utgår från vad han menar är en fundamental risk för framtidens samhälle: att vi stänger ned det vetenskapliga medvetandet, att vi kriminaliserar lärandet."

Onekligen en utmaning för framtiden.

Fildelningen positiv för ekonomin

Macworld citerar idag en studie utförd i Nederländerna som visar på att det finns klara fördelar med fildelning. Självklart är det så. Det är inte biljetterna som biograferna klarar sej på, utan tilltugget. Laddar man hem en skiva, upptäcker att den är bra och vill ha texter utan att leta på nätet efter dom går man till iTunes eller en skivaffär (ja, dom finns faktiskt kvar nånstans!).

Lite mer problematiskt med en film för den film man laddat hem kanske man inte gillar och då raderar man den för att aldrig mer ha med den att göra. För egen del laddar jag bara hem en film om det rör sej om nåt som jag anser vara alldeles för dyrt att köpa eller inte värt att köpa. I övrigt använder jag mej av Discshop.

Pär Holmgren blir sagoförfattare


Allas vår hårdrockande TV-meteorolog Pär Holmgren ska skriva böcker nu sen han sa upp sej som SVTs främsta domedagsprofet. Hans första verk heter "Barn frågar om klimatet" och trots titeln vänder sej boken främst till gymnasie- och högstadieungdomar. Det blir säkert en stor succé med många som sitter på rasterna och läser högt för varandra. Vad ska Swami Holmgren göra härnäst, tro?

Fick tipset från Maggies blogg. Bilden gjorde jag efter ett av inläggen på samma blogg. Kommentatorn skrev där att Holmgren var en guru för klimatalarmister.

Populära inlägg