måndag 6 december 2010

Patriotism, vad är då matriotism?

Vi säger patriotism om de känslor man har för sitt land och sin härkomst i detta land. En släkting till detta är nationalism vilket i grunden handlar om samma sak, med vissa distinktioner. En nationalist tror på nationalstaten utan att direkt ta med folkets ursprung varje gång medan en patriot tror på sitt land i förhållande till hur man har sitt ursprung där. Representanter för båda kan vara fullt normala människor (är det oftast också) men det finns rötägg som rasister, främlingsfientliga och Ted Nugent (OBS skämt!).

För mej är såväl nationalism och patriotism rätt onödiga ting för att upprätthålla en koppling till det land man är född i och/eller bor i. My home is where my heart is but my heart is not at home, som legendariske bandledaren för Thin Lizzy, Phil Lynott, en gång sjöng.  Jag gör kanske inte samma tolkning som Lynott gjorde men för mej är de raderna en perfekt beskrivning av vad en människa egentligen är, nämligen en vandrande varelse som söker nåt nytt hela tiden. Vi behöver varandra och vi träffar nya människor hela tiden. Vi är egentligen aldrig hemma nånstans och vi ska egentligen inte heller kunna kräva rätten till ett visst område bara för att några förfäder till oss bott där en gång i tiden. Det är andra saker som ska spela in då. Vårt monetära system och vilka som bor på en viss plats för tillfället övertrumfar den historiska rätten till ett område alla gånger. Det är min åsikt i alla fall. Det kvittar om ursprungsbefolkningen tvingades bort för alla har tvingats bort nån gång. Vi människor har gjort så ända sen savanntiden för flera miljoner år sen.

I detta sammanhang kan det då vara på sin plats att tala om faderland och moderland. Finns ordet matriotism? Behövs det och behövs faderland? Vi har det diffusa och klart diskriminerande fädernesland. Vad skulle matriotism kunna betyda, om det fanns? Kärleken till ens moderland låter det som, i alla fall om man jämför det med patriotism. Det om något låter rasistiskt faktiskt med tanke på den genetiska koppling all avkomma har till modern. Om man skulle räkna alla som har en koppling till en viss urmoder och sen dela in dom i de som har mest koppling till henne och hennes man och följaktligen exkludera resten skulle vi verkligen få en hemsk situation, liknande den som hände i Tyskland för ca 70 år sen. Problemet är väl att nu när jag skrivit ordet kan det hända att nåt pucko bland kvinnochauvinisterna (alltså de som kallar sej feminister och som är en skamfläck för äkta feminister) får tag på ordet och för det vidare. Men det måste skrivas för att nån blir uppmärksammad på det och inser faran.

Jag googlade ordet matriotism och fann att en del använder ordet om månens faser. Andra talar om det som kärleken till närbygden och hemmet till skillnad från hela landet som är patriotism. Min tolkning är kanske domedagsmässig så den lämnar vi därhän. Jag bara säger att jag inte gillar den. Det får räcka.

Populära inlägg