torsdag 2 januari 2014

Så var vi där igen

Nytt år borde innebära nya, fräscha idéer men det verkar som om de gamla inte får samla damm utan återanvänds in absurdum. Så ock i klimatfrågan där dravlet från förr nu höjs till skyarna i svensk media. Det hördes i Rapport och gjordes till en av de första nyheterna där, men som ofta när det handlar om klimatet numera i TV sades det närmast pliktskyldigt och utan entusiasm, som om hon som läste upp det inte ville göra det men tvingades till det av producenten.

Bra då att vi har någon som vågar säga rätt ut att detta är strunt. Alltmedan fågelmördarindustrin firar nya triumfer och de som lekte forskare i Antarktis nu får vänta ännu längre på att bli räddade. SVT skrev inget på sin sida i samband med artikeln att folket ombord hade varit i kontakt med klimathotssskeptiker för att få en mer ackurat bild av väderläget. Detta eftersom det finns klimatforskare ombord, som inte vet hur man gör en väderprognos. De fick alltså vända sej till en meteorolog för att få en bättre prognos för de kommande dagarna.

Vad är det med australier egentligen? Å ena sidan frambringar de bra TV-serier men samtidigt får de fram de mest hårresande forskare som kommer med den ena tokigheten efter den andra. Som detta jag länkat till överst i mitt inlägg, om att vi får högre temperaturer när det är förre moln på himlen. De menar i sina modeller att molnen inte kommer att nå den höjd som krävs för att bilda dom moln som behövs för att reflektera solens ljus.

Jag ser inget sånt omkring mej, vare sej i den omedelbara omgivningen eller globalt. Jag ser en massa stora moln som såväl reflekterar solljuset som håller värmen inne, oavsett hur höga eller låga de är med sina toppar. Såna moln ingår i vad som kallas lågtryck. Jag ser också klara himlar där fukten hålls borta och temperaturen nere på vintern och uppe på sommaren. Klara himlar där fukten hålls inne eller borta kallas högtryck. Kolla gärna skorstenar under kalla vinterdagar. Det är när röken viker av i vägrätt riktning som man kan se att vi har högtryck. Dessa låg- och högtryck ingår i en cykel som verkar vara oändlig. Den cykeln har inte förändrats någonstans på jorden under de senaste 100 åren, vilket det borde ha gjort om modellerna ska vara med verkligheten överensstämmande.

Som jag förstått fysiken bakom moln verkar dessa för att jämna ut temperaturskillnaderna. Det är inte så stor skillnad i temperaturen mellan det väder vi har här i Norden och norra Europa nu och det väder som blir på sommaren när molnen drar in och ligger i dagar över oss. Det är bara några grader som skiljer faktiskt. Det är därför det snarare borde kallas termostateffekten än växthuseffekten. Vår atmosfär är mer av en termostat än ett växthus. Så det så!"Pour myself a cup of ambition"

Populära inlägg