onsdag 7 augusti 2013

Dags att göra reklam för kärnkraften nu?

Det verkar gå en svag vind genom klimathotsförespråkarnas led. En vind som säger oss alla att kärnkraften kan komma att bli den energikälla som alla ska förespråka. Anthony Watts skriver om att till och med Al Gore och Bill Gates pratar försiktigt om denna eminenta energikälla. Då kan man ju undra om det nånsin kan låta så ur munnarna på Romson, Fridolin, Lööf et al. I Sverige har ju politiker och andra tyckare av rang satsat allt av värde på att vara kärnkraftskritiker men samtidigt har ju Gore och andra med honom varit förebilder för våra politiker inom klimatfrågan så det måste verka lite konstigt om dessa förebilder nu börjar svänga om från vindkraft till kärnkraft.

Men inte oss realister emot. Vindkraft är ju av den typen av energikällor som är väldigt opålitlig (tillsammans med solkraft och vågkraft) och den innebär dessutom ett nästan lika stort ingrepp i naturen som vattenkraft. Visserligen är inte kärnkraften helt säker men vi har bara precis börjat med den rent historiskt och den blir bättre och säkrare för varje decennium som går. Så vem vågar ta upp handsken i Sverige?
"The world is a book and those who do not travel read only one page."

Varför har vi kvar hemligstämplat material?

Varje nation har nån form av hemligstämplat material som släpps fritt efter en viss tid, eller inte. Anledningarna till att något hemligstämplas är olika. Ibland vill man skydda folket från att se nåt som kanske sänker moralen för många, ibland vill man skydda vissa personers handlingar (oavsett vad han/hon har gjort) eftersom man anser denna person vara viktig för politiken eller nåt sånt och ibland ligger nåt annat bakom. När detta släpps fritt kan det vara kul för senare tiders historiker och journalister att granska för att se vad som egentligen hände och varför.
X vs Y från Mad Magazine.
Men vad jag funderar över är varför vissa saker som är direkt skadliga för många människor sparas. Varför inte bränna detta direkt och glömma bort det? Det skadar som sagt många människor om och när detta kommer ut. Är det nån som vill ha det kvar som hållhake på nån annan är det bara dumt när båda dör. Det dör med dom och ser bara ut som ett dåligt skämt för eftervärlden. Har man andra skäl att hålla nåt hemligt men som är otroligt genant för någon eller några ter det sej på samma vis lika löjligt för eftervärlden. Ibland undrar jag om de som hemligstämplar en sak gör det för att de inte förstår sej på den och inte vill hamna i dålig dager om andra förklarar hur saken fungerar offentligt.

Men som sagt, vissa saker borde inte hemligstämplas utan förstöras direkt. Dels kan det vara skadligt för en persons eftermäle och dennes familjs rykte, dels kan det störa framtida relationer mellan länder om det framkommer att nån har sagt nåt väldigt lite fördelaktigt om nån annan i ett annat land.

Min konklusion blir då denna: Antingen förstör allt direkt eller sluta med hemligstämplingen. Eller till och med strunta i att skriva ner nåt som kan vara dåligt för andra. Att gömma saker är bara barnsligt, nåt man gör med sin dagbok eller i en trädkoja. Vuxna ska kunna tala med varandra, även på politisk och diplomatisk nivå. Tala till och med varandra, göm inget för varandra. Var inte juvenila.
"Each night, when I go to sleep, I die. And the next morning, when I wake up, I am reborn."

Populära inlägg