torsdag 10 november 2011

Till minne av Carl Sagan


Den nionde november hade Carl Sagan varit 77 år. Tyvärr dog han redan 1996 och fick således inte uppleva alla de fantastiska saker vi lärt oss om universum sen dess. Men hans arbete för att göra astronomi, fysik och andra vetenskaper populära kan aldrig underskattas. Den som sett hans TV-serie "Kosmos" i tio delar och hört om att det finns fler stjärnor i universum än det finns sand på alla stränder på jorden eller när han tar upp de olika stegen för vem som skulle ha kunnat skapa universum och varför det inte kan finnas någon skapare av universum glömmer det troligen aldrig. Jag gjorde det i alla fall inte och genom internet kan jag återuppleva den känsla av gemenskap med universum jag fick när jag som ung vetgirig pojke såg detta första gången.

Som avslutning får ni se en video någon på YouTube gjort till hans inläsning av sin egen bok "The Pale Blue Dot":"If you wish to make an apple pie from scratch, you must first invent the universe."

Nu vet vi hur stor Eris är

Plutoiden Eris upptäcktes 2005 efter två års arbete och befanns vara större än Pluto vilket gav upphov till den senare himlakroppens omklassificering som dvärgplanet, sen benämnd plutoid som ett sätt att komma undan den förra beteckningens problematiska innebörd. Eris har nu med hjälp av så kallad ockultation, alltså att man ser hur ljuset från en stjärna eller annat objekt försämras eller helt blockeras av en framförliggande planet, måne eller annat kunnat kollas på ett sätt som inte kunnat göras tidigare.

Man har kommit fram till att Eris diameter är 2330 km, bara något större än Pluto. Man har också kunnat konstatera att Eris består av tyngre ämnen än man hittills trott. Bland annat mer sten och metall än is och frusen gas. Detta har man kunnat få fram genom att kolla Eris måne Dysnomia och dessa bana runt plutoiden.

Se den här videon för mer information:


"Jag gillar faktiskt misstag. Jag tycker att de är mänskliga."

Populära inlägg