tisdag 11 december 2012

Dumheter världen över


Killen ovan heter Johan Huibers och är från Nederländerna. I en dröm för många år sen fick han en vision om ett Nederländerna som sjönk i havets vågor. Det fick honom att påbörja bygget av vad som idag är en båt i trä, 130 meter lång och som ska efterlikna den beskrivning som ges i bibeln. Efter att ha tittat en stund på båtkonstruktionen är jag mer än nånsin övertygad om att detta INTE är en båt för havsfärder. Den skulle gå under bara en storm tittade åt den.

Johans ark är definitivt en flodbåt, möjligtvis för sjöar och vikar, men ute på öppna havet passar den inte. Så mycket kan lilla jag säga som inte är konstruktör av båtar. Dessutom skulle jag vilja säga att den här typen av båt inte fanns under den tid som antas ha varit grunden för historien om översvämningen. Siusudra (Ziusudra)/Utnapishtim/Atrahasis/Manu/Deukalion använde sej av öppna båtar med nåt sorts kapell över det inre av sina respektive båtar. Som båtar såg ut på bronsåldern. Båtar av typen på bilden ovan ser mer ut att höra hemma i järnåldern.

Kanske nån båtbyggare bland de som läser artiklarna och mitt inlägg kan vederlägga eller bekräfta mitt påstående att detta är en flodbåt och inte nåt som passar för en kataklysm? Jag väntar andäktigt."Seven days and nights I sat beside the body,
weeping for Enkidu beside the body,

and then I saw a worm fall out of his nose.
Must I die too? Must Gilgamesh be like that?
"

Populära inlägg