onsdag 10 december 2008

Inte samma sida i klimatdebatten - ändå samma botemedel

Mark Lynas, brittisk forskare och miljökämpe, skrev en debattartikel som togs in i SVD 9 december vilket sammanföll med hans besök i Stockholm. I den artikeln argumenterar han för en större satsning på kärnkraft. Han tar upp fördelarna med kärnkraft och visar på rapporter främst från FN som visar att sjukdomar kopplade till Tjernobylolyckan är väldigt få. Att han är en av dom som tror att koldioxid är en farlig gas är en sak. Hans åsikt att kärnkraften är framtidens melodi är sund, riktigt sund. Vi behöver all energi vi kan få för energibehoven växer hela tiden.

EUs representanter förödmjukar Tjeckiens president

Klart intressant att de får tala så vanvördigt till en statschef, därtill folkvald. Jag har alltid varit för EU-tanken men praktiken verkar inte hålla jämna steg. Tjeckien och Polen går i bräschen dessutom för motståndet mot det nya klimatfördraget (strongt av dom att stå emot så här långt) och en kan alltid hoppas att de håller ut så länge som möjligt för klimatreligionen behöver inte bli stadfäst i EUs stadgar.

Det var varmare för 7,000 år sen än idag




Klimatolyckskorparna har sin egna lilla religion som med Al Gore som profet. Nu har åtminstone den svenska falangen fått sej en törn, även om det verkar som om den forskare som presenterar resultatet inte vågar skriva det rakt ut. Det handlar om att man funnit bevis för att Norden var mer skogsbevuxet för 7,000 år sen än den är idag, att klimatet var gynnsammare med följden att trädgränsen gick betydligt högre än den gör idag. Trädgränsen i fjällen gick ca 450 meter över dagens gräns och tar man med i beräkningarna att landet har höjts ca 100 meter i genomsnitt samt att havet stigit från ca 80 meter under dagens nivå till dagens får man fram att trädgränsen ändå gick flera hundra meter över dagens nivå. Det var ett annat klimat då, ett varmare och skönare klimat. Bergen fick inte lika mycket fuktighet vilket ledde till att inga glaciärer kunde bildas i samma utsträckning som de gör idag.

Jag kan tillägga att glaciärerna i norra Sverige och Norge av idag bildades för ca 2,000 år sen. Innan dess var det isfritt till större delen. Vi är (tack och lov) på väg mot en sån varmare period igen.

Populära inlägg