lördag 7 juli 2007

Ett antal tips för att undvika dålig hälsa

Det blir allt vanligare med feta och i övrigt överviktiga människor i vår värld och med detta följer diverse sjukdomar och hälsoproblem, t ex artrit, diabetes, åderförkalkning, hjärtinfarkt, slaganfall och liknande. Utan att vara forskare eller ens expert på kemiska föreningar kan jag säja här och nu att en av de främsta orsakerna till ovanstående sjukdomar är konserveringsmedel och margariner. Diverse fetter som i många fall är rena kemlabbsprodukterna (om ni minns hur man framställde estrar i kemin vet ni vad jag pratar om) kan aldrig vara bra för vare sej kroppen eller miljön.

Transfetter och allt vad det heter är fortfarande tillåtna i Sverige och Livsmedelsverket, som mer eller mindre lyder industrins minsta nycker, gör inget för att ändra på rekommendationerna härom. I Danmark är transfetter förbjudna för där bryr man sej om sina människor, att de sen BARA bryr sej om danska medborgare är en annan sak. Transfetter har visat sej vara orsaken till många hjärtinfarkter och är säkerligen en av orsakerna till icke-ärftlig diabetes.

Betänk detta, margariner blev populära som ersättning för smör efter andra världskriget då det var ett billigare alternativ och mer hållbart. Konserveringsmedel likaså, för salt och pektin, ämnet i lingon och andra frukter och bär, var svårt att få tag på. Sen dess har andelen diabetessjuka och hjärtinfarkter ökat i den industrialiserade världen. Orsak och verkan, anser jag.

Som sagt, jag är ingen forskare men jag kan se mönstret och trenden. Den är inte kul. Så mina råd för dej som vill leva friskt och sunt är:

1. Sluta upp med margarin, köp smör eller bregott istället. Ren rapsolja är också bra om du ska steka eller fritera.

2. Ser du orden delvis härdat fett eller härdat fett i ingredienserna på en produkt, köp den inte! Det är transfetter i sånt.

3. Undvik sucralose i drycker och kakor. Det är klorföreningar som ersatt vissa kemiska strängar i socker och som sen satts i dessa produkter. De gör inget med din kropp men i naturen bryts de ner i sina beståndsdelar och klor är starkt bakteriedödande, inte bara dåliga bakterier dör utan även bra.

4. Köp inte färdigrätter utan att kolla ingredienserna först. Står härdat fett med glöm det.

Populära inlägg