fredag 8 januari 2010

Ett vintrigt Storbritannien och en dyr vinter här hemma


Här är en satellitbild över ön Storbritannien som visar att hela ön är täckt av snö, något som är väldigt ovanligt. Det ser mysigt ut på nåt vis. Som nåt i en Charles Dickens-roman. Samtidigt varnar ekonomer för att kylan här hemma kan bli väldigt dyr, speciellt om den fortsätter länge till. De som drömmer om en vit jul borde få fira den, utomhus, i Lappland, iklädda samma klädsel som de har i november när de drömmer om sagda jul.

För övrigt anser jag att elbristen är Miljöpartiets, Centerns och Danmarks fel. Signaturen Håkan S skriver nåt väldigt tänkvärt nämligen på Maggies blogg som jag inte vill undanhålla er:

"Med risk för att bli beskylld för att tro på konspirationsteorier, vill jag belysa den nuvarande situationen från min egen erfarenhet:
När beslutet om nedläggningen av ett av världens modernaste kärnkraftverk fattades, i ohelig allians mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet, bl a för att tillgodose krav från Danmark, arbetade jag med lanseringen av den danska affärstidningen Børsen i Sverige. Den aktuella dagen hade jag ett möte i Köpenhamn med tidningens marknadschef. Löpsedeln som hängde i entrén hade krigsrubriker: ”675” stod det över hela löpet. Jag frågade vad det betydde och fick svaret, att nedläggningen av Barsebäck I kommer att leda till en kraftigt ökad drift av de danska kol- och oljeeldade kraftverken. Eftersom man redan nått utsläppstaket (av föroreningar som förgiftar luft och vatten ända upp till Jönköping, min anm), fick man bara öka utsläppen om man betalade en straffavgift. Denna avgift beräknades till 675 miljoner danska kronor per år. Alltså nästan en miljard svenska. Gissa vem som fick vara med om att betala den notan!
Samtidigt var jag engagerad i en landsomfattande svensk verksamhet, som skulle värna om livet och framtiden på landsbygden, med devisen att hela Sverige ska leva. Denna verksamhet hade ett starkt inslag av centerpartister – som på toppnivån präglades av skogsägare. En fråga som diskuterades, var hur man skulle kunna få all skräpskog lönsam. Svaret var lokala, vedeldade kraftverk. Men för att få lönsamhet, inte minst med de bidrag, utan vilka projekt av den här typen inte kan förverkligas, måste det först uppstå en märkbar elbrist i Sverige.
Att Barsebäck stängdes för att miljön skulle må bra av det, är inte sannolikt. Att danskarna ville stänga en konkurrent är betydligt troligare. Hur det gick med skräpskogen, vet jag inte. Men Centerns motiv för stängningen av en av våra renaste energiproducenter är värd en närmare analys.
I dag är båda reaktorerna i Barsebäck stängda – enligt ovanstående kan det handla om ett par miljarder extra om året, som svenska och danska elkonsumenter betalar till den danska staten. Samtidigt köper vi vindsnurror från danskarna – som själva inte tycks lita på den tekniken. Om inte annat, så kan man i alla fall konstatera, att somliga är smartare än andra.
PS Läs ledaren i Svenska Dagbladet idag.
"

Ledaren ifråga är den här.

Jag är personligen övertygad om att stängningen av Barsebäck var ett horribelt misstag, även om det inte är lika astronomiskt idiotiskt som införandet av fågelstyckare (vindkraftverk). Tänk om Maria Wetterstrand kunde läsa detta. Det skulle vara intressant att få läsa hennes kommentarer. Frågan är om politiker av idag ens bemödar sej med att titta åt en blogg eftersom bloggar sällan går i politikernas ledband.

För den som tycker att den här vintern är unik...

Populära inlägg