torsdag 13 oktober 2011

Skoluniform?

Vad sägs om att införa skoluniform i svenska skolor? Eleverna får en uniform eller två som de får sköta om själva och det gör att ingen sticker ut. Det ger också en känsla av att de har nåt att ta hand om. Böter går ut till den som förstör sin uniform. Visst, rötäggen kommer vi inte åt men vi kan entusiasmera de som verkligen vill gå i plugget.

För övrigt ska vi inte tvinga de som inte vill gå i skolan att göra det. Skolplikten ska förstås vara kvar men de som är skoltrötta ska man respektera och bemöta som individer, inte bestraffa eller jaga. Vill de spela spel eller bara slagga ska de få göra det. Vill de studera vid ett senare tillfälle i livet bör de få all hjälp att göra så. Vi bör se alla utifrån hur de är som individer, inte klumpa ihop alla en ansiktslös massa som vi kallar skolklasser. Vilket för mej åter till skoluniform. Kritiker kommer nu att säga uniformer gör alla elever till en ansiktslös massa men jag hävdar tvärtom. Att klä sej fritt på skoltid gör snarare varje elev till en i mängden. Det är mycket möjligt att individen kommer fram bättre i själva skolan om man gör kroppen till en i mängden.

För det är ju för studiernas skull vi går i skolan. Delvis är vi där också för att skapa oss en identitet men det kommer på köpet. Allt det andra är bara fritid och har inget med skolan att göra. Uniformer skulle då på ett bättre sätt skilja skolarbetet från fritiden. Vad tycks?


"Bapelsin!"

Populära inlägg