torsdag 9 augusti 2012

Afrika för två miljoner år sen


Tänk er ett stort fält i östra Afrika för ca två miljoner år sen. Här traskar flera hominider omkring bland de höga gräsen och letar föda. De olika arterna man kunnat identifiera är Homo Habilis, Homo Erectus och Homo Rudolfensis. Den mittersta av dessa har nyligen uppkommit ur någon av de andra och är större än dessa. Nu har man hittat en underkäke för den sistnämnda och kan börja bygga en bättre bild av hur en av våra förfäder såg ut. Vid sidan av dessa fanns också en hominid som kallas Paranthropus Boisei, en av allt att döma växtätande släkting till oss som existerade i ca en miljon år, mycket längre än vad vi har existerat.

Om Homo Erectus, eller Homo Ergaster som också är namnet på denna föregångare till oss, har upptäckt att de kan hantera elden ännu är oklart men att de gjorde det ca en miljon år senare vet vi nu. Det är i alla fall här mänskligheten föds, alla våra känslor, alla våra konflikter, all den fantastiska kapaciteten vår hjärna har.

I debatten kring köttätande respektive växtätande har nu tiden kommit för DN att ta upp det faktum att de som nästintill enbart åt vegetabilier dog ut medan vi andra, allätarna, klarade oss utmärkt. En allsidig kost slår följaktligen allt annat."Alla människor borde behandlas som luft - något alldeles livsnödvändigt"

Populära inlägg