onsdag 29 januari 2014

Köttfria dagar fungerar inte i praktiken

Vi är alla individer och vad som passar en person passar inte en annan. En del mår säkert bra av att bara äta grönsaker, andra av att bara äta frukt, men de allra flesta är omnivorer (allätare) och plockar ur många korgar (gammalt uttryck för den som undrar) till sin måltid. Att tvinga på skolelever vegetarisk mat en hel dag mot mångas vilja sänder fel signaler till de som växer upp. Mat ska inte prackas på oss. Mat ska finnas i alla former så att vi får välja vad vi vill. Därför är LRFs matprotest väldigt bra nu när många skolor vill hjärntvätta sina elever att bli vegetarianer.

Man vill få eleverna att tänka på miljön när de tvingar på dom köttfria dagar men miljöideologin funkar inte. Vi blir inte mer miljöfarliga genom att äta kött än att äta vegetariskt. Men myten om att vegetarisk kost skulle vara bättre för miljön, framför allt är det väl hårdföra (närmast militanta och fascistiska) veganer som propagerar för denna kost, har framförts så många gånger att många verkar tro på det nu. Mat påverkar miljön, oavsett vad det är. Våra odlingar tar upp många procent av jordytan, många gånger mer än vi kan äta av dom och det är ju vegetabilisk föda. Kom inte och säg att vegetabilisk föda inte påverkar miljön lika mycket som animalisk föda.

Det stora problemet är inte att så många äter kött, utan problemet är att många vegetarianer vill predika och omvända oss andra. Det är det som är problemet med anhängare av en sak, vilken som helst, att man vill missionera och omvända andra till sin sak. Evangelism kallas det på engelska och jag tycker det är ett bra ord som vi borde ta efter. Det har blivit till en religion för vissa. Religioner vet vi ju hur fundamentalistiska de kan bli i händerna på alltför nitiska personer. Vegetarianism ingår i många religioner i östra Asien, förmodligen för att det var så ont om tillgängligt kött där, men de försöker sällan predika för oss andra. Den filosofin talar för sej själv. Den behöver ingen evangelism. Det behöver inte våra elever heller. Låt dom äta vad dom vill. Låt dom upptäcka all världens smaker - på sina egna villkor."Don't say we should be parted
'cause we only just got started 
Let your heart rule your head tonight"

Populära inlägg