fredag 11 mars 2011

Jordbävning utanför Japans kust

Jordbävningar på havets botten är inte att leka med. Det fick miljoner människor i Indonesien och Thailand erfara 2004 när en tsunami svepte in. 220 000  människor dog den gången. Nu har det skett igen, denna gång utanför Japans kust och staden Sendai drabbades hårt. Även huvudstaden Tokyo har drabbats hårt. Hur många som omkommit vet man ännu inte eftersom det bara gått ca 3 timmar sen skalvet ägde rum i skrivande stund. På den punkten återkommer jag.

Preliminära beräkningar anger skalvets styrka till 8,9 på Richterskalan, en väldigt stor jordbävning alltså. Av bilder jag sett nyss på TV4 att döma var det enorma mängder vatten som sattes i rörelse vilket bara kan komma av en så stor jordbävning. Eftersom det är såpass nyligen skalvet ägde rum har tsunamin inte nått alla hörn av Stilla havet än. Således har en varning gått ut till alla dessa länder som ligger vid eller i detta hav.

Uppdatering 1: I detta nu tros Taiwan drabbas av tsunamin, som nådde 10 meter i Japan. 19 har hittats döda i Japan. Anthony Watts blogg har skrivit om detta också.

Uppdatering 2: 29 har hittats döda. Taiwan har träffats av tsunamin, som tur är utan större skador. Det verkar som om all kraft gick mot Japan.

Uppdatering 3: Det brinner nära ett kärnkraftverk man dumt nog placerat nära kusten. Nu har även mångalningarna vaknat. 32 döda enligt källor på Wikipedia.

Uppdatering 4: Ska tillägga att jag med mångalningar menar att man utläser för mycket av det faktum att månen just nu är närmare oss än på mycket länge. Visst, månen påverkar vår planets yta, inte bara haven utan även jordskorpan, men att sätta dessa krafter i samband med denna jordbävning är en för snabb konklusion. 

Populära inlägg