söndag 8 december 2013

Julen (endast tomten är naken)

Det är snart jul igen och affärerna har som vanligt varit ute i god tid med sina skyltfönster och erbjudanden. Men julen är som den är och vi bör acceptera allt som hör julen till. Jag tycker så i alla fall.

Julen är en tradition som går tillbaka till det gamla firandet av solens återkomst. Frågan är om inte soldyrkan är den äldsta kontinuerliga religion vi har. Alla senare religioner är skapade som en fernissa över den ursprungliga aspekten med att solen "dör", den vilar i tre dagar och återkommer till livet. Sen lever den sakta upp under flera månader tills den sakta tynar bort igen efter midsommar. Så upprepas cykeln, år efter år.

Det handlar inte helt oväntat om vintersolståndet, som äger rum den 21 december varje år. Det är som mörkast i tre dagars tid innan det vänder från och med 25 december, då solen stiger upp i jungfruns tecken, den konstellation som betecknar början på en fantastisk period då det inte bara blir ljusare, utan i förlängningen även blir varmare. Vi är värmesökare i gemen och vi hatar i samma gemen kyla. Varför våra förfäder sökte sej hit förstår jag egentligen inte. Vi lever ju faktiskt i en istid, så att säga.

Du som tycker att julen har blivit felaktig, känner du igen beskrivningen av julen som den firades för 100 år sen? Har julen fått för många utländska inslag? Tänk då på att nästan allt med julen kommer från utlandet. Jultomten är från Mindre Asien, granen som den ser ut idag är från Tyskland, gröten åt man inte bara vid julen förr utan vid alla större tillställningar, framför allt bröllop. Köttbullar och skinka åt man inte vid julen för flera hundra år sen. Prinskorvar är en modern sak på julbordet. Men det är bra att saker utvecklas. Vi får inte stagnera för då sker ingen utveckling.
Julen är vad vi gör den till. Bilden från Wobworld.se
Vi har firat julen i tusentals år, genom religionsbyten och det mänskliga samhällets utveckling, på gott och ont. Julen idag är en tid för samvaro, mat och hågkomst. Vad man än tycker om kommersen så är den en del av den moderna julen och faktiskt också julen som den alltid varit. Den som ogillar att man tjänar pengar på julen har nog inte förstått vad äkta kapitalism är. Det handlar om att hjälpa alla människor att bli rika, såväl erfarenhetsmässigt och materiellt så vi föra allt detta vidare till våra barn och barnbarn. Att låta vissa vara och förbli fattiga är inte kapitalism utan okänslig cynism. Hjälpa andra bli rika på alla sätt och vis är kapitalism och julen handlar om att sprida glädje till alla.

Låt julen vara precis vad du vill att den ska vara. Vad den har varit och vad som läggs till gör den bara till ännu mera jul.
"Endast tomten är vaken"

Populära inlägg