onsdag 3 augusti 2011

Iskallt, cyniskt och obetänksamt av Hans Rosling

Hans Rosling borde hålla sej till sina diagram över befolkningsutvecklingen. För är det nån man borde be hålla sej till sin läst så är det han. Nu har han skrivit en artikel i DN som formligen osar okunnighet och ignorans. Dessutom är den otroligt iskall gentemot det lidande som folket i Afrika just nu får utstå i form av svält och krig. Han menar alltså på fullt allvar att lite is uppe i Arktis, som vanligtvis smälter om sommaren, är värre än krig och svältande barn. Jag skulle vilja ha ett snack med honom för att få reda på varför han väljer en sån här linje.

För den som inte vet det, isen uppe i Arktis är, med undantag för glaciärerna på Ellesmere Island, Grönland, Baffin Island, Svalbard och några mindre öar i området, en typisk havsis. Som varande havsis flyter den alltså på havet och är som mest fem meter tjock. Den påverkas mestadels av strömmar från andra delar av jordens alla hav och Norra Ishavet blir då en samlingsplats för alla dessa strömmar. Under somrarna är det varmare där uppe, främst för att solen står på och värmer havet som i sin tur smaskar i sej av isen. Det är dock väldigt sällsynt att isen helt spricker upp ända till 90:e breddgraden, dvs Nordpolen. Den har visst bara gjort det en gång i modern tid, på 1930-talet.

Om den isen smälter bort i sin helhet har det ingen effekt alls på havsytans nivå. Det är snarare så att vattnet i området kommer att sjunka när inte längre den stora skölden av is finns kvar för is flyter på vatten. Det går 1,1 kg is på 1 kg vatten. Eftersom det då expanderar när det fryser tränger det undan vanligt vatten. Följaktligen måste då vattnet sjunka in i det tomrum smältande is lämnar efter sej.

Som Lena Krantz på The Climate Scam visar har dessutom avsmältningen av havsisen denna sommar just nu stannat av rejält. Den avsmältningen påverkar inte glaciärisarna, som är till allra största delen landbaserade, så räkna inte med några större mängder därifrån.

Ska detta vara så svårt att fatta?

Tydligen, för Rosling snöar in på koldioxidsnacket och är mer orolig för detta än för krig och torka, en torka som är orsakad av många faktorer, dels överarbetning av jorden, dels elefanter och andra djur som trampar sönder marken, dels en missad regnperiod och sen en alldeles för kort sådan. Jag tycker synd om Rosling som är så dåligt informerad om det verkliga läget när han i övrigt verkar vara så kunnig om hur det står till med mänskligheten.

Förresten, vad är ett klimatutsläpp?

Massor av stjärnhopar upptäckta med ny metod


SVD rapporterar om hur en ny generation teleskop vid ESOs Paranalobservatorium i Chile har upptäckt stjärnhopar som hittills varit dolda för oss pga störningar från Vintergatans stoft. Det är med hjälp av  VISTA, ett teleskop som är byggt för att ta emot infrarött ljus, man har hittat dessa stjärnor. Problemet har hittills varit att stoftet som stjärnorna bildas ur har hindrat oss från att se dessa stjärnor i fullt ljus, så att säga. Man har därför riktat teleskopet mot stoftmolnen, låtit datorer avgöra vad som är vad och sen fått fram underbara bilder (se collaget ovan) på dessa stjärnor, som är av den vanligaste storleken i universum, alltså något mindre än vår sol.

Detta öppnar för möjligheterna att kunna se om det finns stjärnor i vår relativa närhet också. Kanske man med hjälp av den här metoden kan hitta planeter också?

Populära inlägg