fredag 4 juli 2014

Plast, plast, plast...

Nästan all plast vi kastat eller slarvat ut i haven är borta. Puts väck! Det måste undersökas. Den kan ju inte ha ätits upp av fiskar och fåglar, eller? Det är sedan tidigare konstaterat att det finns bakterier som äter plast, och de verkar vara ganska effektiva plastätare. Det troliga är att DN-artikeln har fel. Det är inte huvudsakligen fisken som äter plasten utan bakterierna. Att fisk och fågel äter plasten och far illa i en del fall är förstås inte bra, men jag är tämligen säker på att de allra flesta fåglar och fiskar inte får några större men av det, eftersom det passerar magen ganska fort.

Bakteriernas verksamhet syns inte när de inte äter oljebaserade produkter. Det är nog även dom som ligger bakom att den mesta oljan vi släpper ut i form av bensin och diesel från bilar och andra fordon försvinner så fort ur floran och faunan. I övrigt sjunker kolet och andra tyngre beståndsdelar ner genom marken ganska fort. Plast blir visserligen kvar i naturen rätt länge men den är nedbrytbar. Så misströsta inte, på sikt försvinner även den. Det verkar som om det också finns andra sätt att bryta ner plastpåsar på, som den här artikeln illustrerar.

Om den för övrigt bränns återgår den snabbt till sina ursprungliga beståndsdelar, varav vatten och koldioxid är de huvudsakliga delarna. Det förra bidrar till fukten i atmosfären och det andra till reflektionen av solstrålar, fullt naturligt således. Bättre än papperskassen...

Uppdatering: Jag slås nu av tanken att man uppskattat mängden plast i haven på ganska lösa grunder. Det kanske är så att det aldrig släppts ut så mycket plast i haven som man trott?"Women who love themselves are threatening; but men who love real women, more so."

Populära inlägg