fredag 15 juni 2012

Kvotering är ett misstag

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfvén vill kvotera in kvinnor till bolagsstyrelser. Redan där gör han sej skyldig till ett rejält kardinalfel, det där med kvotering. Det kommer ändå bara öppna för de mest makt- och pengahungriga deltagarna, som det är med nuvarande system. Vill vi verkligen ha ett system som bygger på antingen kompisar som rekryterar kompisar eller könsordning? Vilket som anser jag är farligt för företagen. Nej, fram för meritokrati, att ens kunskaper och erfarenheter, oavsett genus och utseende, ska vara det viktigaste. Sen är ju hur man är som individ och hur man fungerar tillsammans med andra i grupp väldigt viktiga saker att ta i beaktande.

Kön betyder inte mycket inom såna här områden. Det har kommit att göra det eftersom ju styrelser i stort sett har varit enkönade de senaste seklerna. Det beror dock mer på kyrkan och liknande institutioner än samhället i stort. Könet är en biologisk funktion som av vissa misstolkats genom seklerna så att det fått en social funktion också. Hur vi kommer ur den tankegången är jag inte helt säker på men jag är tämligen säker på att om det får fortsätta med nuvarande system kommer våra bolagsstyrelser att sparka bakut.

Jag kvoterades in på min gymnasielinje därför att jag var enda killen som läste humanistisk linje. Kvoteringen gick till så att jag fick 0,2 i extrabetyg för att jag gick en linje som dominerades av tjejer. Helt fel tycker jag. Kvotering ska bort, det främjar bara de krafter som vill ha makt till varje pris...
"I förtalet får ondskan sitt utlopp."

Populära inlägg