lördag 25 februari 2012

Lördagstankar: Religion och religiösa resonemang


Donnan* ovan, Kylie Bisutti, förtjänar att visas hur mycket som helst, inte bara för att hon ser bra ut utan kanske främst för att hon hyser väldigt mossiga åsikter om modellyrket och vilka hon vill visa upp sej för. Jag baserar mitt ställningstagande på hennes uttalande att hon bara vill visa upp sej för sin man eftersom hennes kristna tro påbjuder detta. Som hon själv säger:

"Jag vill inte riktigt vara den sortens förebild för yngre tjejer eftersom jag har en hel del yngre kristna flickor som ser upp till mig. De ska inte tro att det är okej för dem att gå runt och visa sina kropp­ar i underkläder för killar."

Exakt vad menar hon att religionen skulle förbjuda henne att visa upp sej för andra än sin man? Varför skulle det inte vara okej att visa upp sej i underkläder om man är religiös? Varför valde hon då att bli modell från början?

Jag blir inte kvitt tanken att de som blir modeller och sen slutar med detta egentligen har väldigt dåligt självförtroende och skyller på sin tro för att få ett sorts alibi för sina problem. I en del fall har de fått problem men det beror mer på vissa individer i branschen än själva branschen i sej. I en del andra fall har de säkert utsatts för påtryckningar från olika håll (föräldrar, äkta makar, andra familjemedlemmar osv) att sluta pga nåt påbud om att religionen eller nån annan tradition förbjuder det.

Det står henne fritt att välja att sluta om hon vill det. Det borde dock uteslutande vara hennes val, inte som ett resultat av påtryckningar från andra. Brukar det inte vara så att kristna talar om att bibeln påbjuder att alla människor har en fri vilja och att man ska välja det man anser är bra för alla? Jag tror inte nån gud tar illa upp att man visar upp sin kropp på bild. Det sägs ju i alla religioner att människan är skapad efter gudarnas utseende. Då måste vi ju vara väldigt vackra allihop.

Nej, Kylie är nog antingen svag i sin egen vilja och låter sej påverkas av konventioner som säger att det inte är ett bra yrke att vara modell. Visst är det en bransch fylld av skandaler, sexuella övergrepp, droger, självsvält pga trycket att se så smal ut som möjligt för att bara nämna de vanligaste problemen. Men problem av olika slag förekommer i nästan alla yrken och modellyrket verkar inte mer drabbat än andra. Vad vi har här är det vanliga problemet, den mänskliga kroppen och i synnerhet den kvinnliga kroppen. Ökenreligionerna från Mellanöstern passar helt enkelt inte in på verkligheten utanför det torra området där den gamle vindguden Jahve och månguden Allah styr.


* Jag valde ordet donna för att göra narr av hennes religion, inget annat.

"De flesta människor har någon sorts religion - 
i alla fall vet de vilken kyrka de håller sej borta från"

Populära inlägg