onsdag 2 juni 2010

Några reflektioner kring de gångna dagarnas stora händelse

Efter att ha läst och hört en massa om det som hände 31 maj när en matkonvoj bordades av beväpnade israeler har jag nu kommit fram till följande konklusion: Människor är idioter.

Det har tjatats om rätten att göra motstånd, rätten att försvara sitt område, rätten att göra det och det. Vem startade det hela, vem gjorde rätt enligt vem eller vilka? Frågor som egentligen är helt och hållet felställda. Det handlar inte om vem som har rätt eller fel. Det handlar om medmänsklighet och sympati med sina medmänniskor. Något som inte visats upp i de senaste dagarnas debatter. Det har som vanligt polariserats i respektive läger med för eller emot israeler och palestinier och respektive läger gör sitt bästa för att demonisera den andra sidan, utan en tanke på att det finns andra synsätt.

Propaganda har förts ut från alla håll och kanter. Bilder på tungt beväpnade milismän (jag kan inte bringa mej att kalla maffiastaters beväpnade män för något annat) som hotar folk ombord på båtar har varvats med bilder på folk ombord på andra båtar som vänt på steken och misshandlat de anfallande milismännen med diverse tillhyggen. Båda läger hävdar sanningen medan sanningen som vanligt ligger precis mitt emellan. De som står på Israels sida och de som står på Palestinas sida har förstås, enligt mitt tycke, helt fel. Sanningen är att fanatiker på båda sidor VILL slåss, de vill ha ett krigsliknande tillstånd så att de kan fortsätta bestämma och ha makten för sej själva.

De som vill ha fred och vill kunna leva i en äkta demokrati gör nu sin röst hörd, så även i Israel. Ni som fördömer och dömer ut "Ships to Gaza" som ett anti-israeliskt propagandapåhitt bör lyssna på de mer progressiva och intelligenta människorna i Israel som verkligen är emot vad fanatikerna i Israel är i stånd till. Samma sak gäller er som stöder Hamas och hoppas att de ska dra nytta av situationen. Nu har Egypten troligen tagit udden av både hökarna inom Hamas och Israel genom att öppna sin del av gränsen till Gaza för införsel av förnödenheter. Bra jobbat, även om president Mubarak säkerligen endast är ute efter att håva in politiska poäng på bekostnad av grannarna.

Det är alltså hökarna på respektive sida och deras anhängare jag ogillar. Det har jag klargjort flera gånger. Jag är pro-Palestina och pro-Israel men anti-hök. Hade jag varit mer våldsamt lagd till sinnet och hade haft den ekonomiska förmågan till det hade jag åkt ner till Mellanöstern och med några väl valda skott sett till att hökarna på båda sidor gått till de sälla jaktmarkerna illa kvickt. Deras anhängare skulle sen blivit rätt så förvirrade antar jag.

Jag är förvånad över att mina inlägg här och på Newsmill blivit så feltolkade. Förstår folk inte vad jag vill ha sagt eller är de så inställda på sina dumheter att de inte kan se när någon som jag kommer med en inställning att det är ledarnas och de inflytelserikas fel alltihop?

Det man borde gjort från Israels sida var att eskortera skeppen till hamn, utan bordning och våld, för kontroll av gods och passagerare på fartygen. Det man borde gjort från allra första början från konvojens sida var att gå till Egypten för att därifrån föra varorna till Gazaremsan. Det finns ju en gräns till Egypten till Gaza också. De som inte förstår endera förslagen måste säkerligen vara dumma i huvudet.

Som sagt, människor är och förblir idioter. Om vi tar till våld så fort nåt går oss emot är det inte mycket bevänt med tankeförmågan. Smarta människor resonerar sej ur en situation, dumma människor använder våld.

Så där, nu är det slut på storpolitiken för den gången. Nu återgår jag till att klaga på klimatdravlet och att återge vetenskapliga rön.

Populära inlägg