fredag 28 januari 2011

Striptease i dalaskogarna


Långt upp i nordvästra Dalarna, i Särna för att vara exakt, ska det från och med idag kunna gå att se striptease. En klubb där sådan dans erbjuds öppnar nu och genast har moralpaniken spridits i både bygden och genom antydda ord i medierna. SVT Dalarna rapporterar om det liksom Dalarnas Tidningar och de negativa åsikterna uttrycks klarare i tidningen än på SVTs hemsida. Jag såg inslaget i TV och slogs av att de nog får svårt att få lokalen helt färdig idag till invigningen. Folk som är emot striptease vet nog inte vad det egentligen är. Man kopplar samman det med prostitution och annat, vilket är vad vissa fördomsfulla moralgubbar och dito tanter lyckats få det att verka som.

Jag tror dock inte klubben kommer att existera så speciellt länge. Särna ligger lite avsides jämfört med andra byar i Dalarna. Det är 20 mil ner till Mora och ännu längre till Malung, för att nämna två större orter i någorlunda närhet.

Nya fynd ger ledträdar till när den moderna människan först lämnade Afrika

Modern vandring i Norge. Våra förfäder spred sej över hela världen från Afrika för kanske så tidigt som för 125 000 år sen.
För 125 000 år sen var det några människor, vilken sort vet vi inte än, som gjorde en del stenverktyg i vad som idag är en del av Förenade Arabemiraten. En del anser att det är våra direkta förfäder, Homo Sapiens Sapiens, som ligger bakom tillverkandet av dessa stenverktyg. Andra är inte lika säkra. T ex professorn i arkeologi vid Lunds universitet, Lars Larsson, menar att de lika gärna kan vara gjorda av neandertalare. Tills man hittar benrester i samma område som visar vilka det var som höll till här för så länge sen är det för tidigt att basunera ut att det var våra direkta förfäder.

I vilket fall som helst är jag inte helt såld på teorin att våra förfäder ska ha lämnat Afrika så sent som strax efter Toba-katastrofen för ca 70 000 år sen då nästan hela världens population med människor dog ut pga ett monumentalt vulkanutbrott. Att mänskligheten troligtvis drabbades hårt av denna katastrof och vi som en följd av detta härstammar från några få tusen individer som överlevde betvivlar jag inte. Men jag är inte heller beredd att acceptera att det endast i Afrika fanns överlevande populationer utan det bör nog ha funnits på andra platser, i Asien och Europa också. När jag skriver Europa menar jag det gränsområde som idag är Turkiet och Ukraina.

Jag lämnar förstås så mycket öppet i mitt sinne att vår utveckling från afrikan till asiat och europé kan ha skyndats på av den kyla som drog fram över världen som en följd av vulkanens kataklysmartade utbrott. Jag vill dock ändå lämna en liten springa åt möjligheten att populationer kan ha överlevt på andra platser och sen assimilerats av de från Afrika komna släktingarna på samma vis som många neandertalare senare blev i Europa. Det krävs dock en del genforskning. Skulle inga äldre Homo Sapiens-gener hittas så faller mitt resonemang.

Populära inlägg