onsdag 13 november 2013

Lite mer om klimatfrågorna

Varför har inte världen blivit varmare eller kallare? Det har nu viktigpettrarna börjat fundera över sen IPCC erkänt i en av sina skrifter att så faktiskt har varit en meteorologisk sanning de senaste 15-17 åren, men ingen har funnit en nöjaktig förklaring på detta, för dom nya, problem. Enligt TT har forskare funnit att freonerna ska ha orsakat temperaturökningen världen över. Ni vet dom där gaserna som bland annat användes i kylskåp för att hålla kylningen igång. Dessa gaser skulle nu alltså ha sett till att den globala uppvärmningen saktades ner, eller? Forskarna ifråga är ekonomer verksamma vid Amsterdams universitet, och med inriktning på ekologi.

När dessa freoner förbjöds, eftersom man ansåg att de förstörde ozonlagret, sjönk så småningom världstemperaturerna. Orsak och verkan alltså - i dessa forskares ögon. Men orsak och verkan är sällan så enkel som förklaring till en händelse som denna. Turerna är många. Å ena sidan de som menar att freonerna bidrar till växthuseffekten (eller termostaten, som jag kallar den), samt den andra sidan som menar att de kyler ner. Som den ärade läsaren av denna blogg säkert vet hyser jag tvivel på kopplingen mellan ozonhålet och freonerna. Jag tror mer på att solens diverse strålar (röntgen, ultraviolett, gamma etc) är skurken här. Solen är boven i dramat i de flesta fallen där man pekat ut människan.

Filippinerna har som bekant drabbats av en tyfon och genast skriker olyckskorparna om de mänskligt inducerade klimatförändringarna, utan att fatta att liksom en svala inte gör någon sommar gör inte ett oväder några klimatförändringar heller. Oväder bildas när kall och varm luft möts och det är inget som har med oss människor och vår verksamhet att göra. Precis som jag skrivit nyligen är oväder som vanligast när kallare luft börjar dominera över varm luft, alltså antingen när det blir höst eller, i mer långsiktiga perioder, när klimatet blir kallare. Men det struntar olyckskorparna i. De fortsätter sin verksamhet oförtrutet. Dock inte i media, längre.
Olyckskorp? Målning av Lars Jonsson, även verksam vid Klimatupplysningen.
Till sist kan jag inte undgå att delge er detta härliga budskap från Polen, där ett toppmöte om klimatet arrangerat av FN började i måndags. Det handlar om att så många som 50,000 människor samlades för att protestera MOT den officiella klimatagendan som förs av politiker, andra officiella organ och viktigare personer. I svenska medier märks det ingenting av vare sej toppmötet eller protesterna mot det. Tänk om så många kunde samlas i Sverige för att uttrycka sitt missnöje med klimatagendan? Här samlas vi bara för att protestera när jobben försvinner, när det är första maj eller när främlingsfientliga element skriker nåt osammanhängande om utlänningar, som jag betvivlar att de ens själva tror på. Men när pengar sugs ut ur samtliga länder för att gå till nåt obestämbart och obevisat (obevisbart?), sitter vi bara där och tittar på. Är det för att det är för kallt?"You cannot build a better world on bodies. You cannot honor the dead by adding to their number."

Populära inlägg