fredag 17 januari 2014

Vanskligt att återge SJ monopol på trafiken

För några år sen gav privata aktörer åter chansen att köra på järnvägarna i Sverige, för första gången på flera decennier. Anledningen till förstatligandet hade varit att många privata aktörer hade kommit på ekonomiskt obestånd och behövde lösas ut, annars gick deras verksamhet under. Sen gjorde ju staten det som ändå höll på att hända, nämligen att lägga ner småjärnvägarna och med dom stora delar av landsbygden. Det största misstaget man sen gjorde var att föra över de småjärnvägar som var kvar till länen så de fick ha ansvaret för banorna. Man skulle ha gett de privata aktörerna chansen i det läget, men så skedde inte och ännu fler banor lades ner, till fromma för ändlösa rader med bilar vars förare säkerligen hade levt idag om inte politikerna satsat på dåliga vägar och dåligt planerade stadsplaner.

Att ge tillbaka staten ensamrätten på järnvägstrafiken i nuläget är vanskligt. Det löser inga av dagens problem eftersom banorna sköts separat från trafiken och så har det varit i snart 30 års tid. Men så resonerar Miljöpartiet och låter alltmer som ett konservativt socialistiskt parti på kuppen. Jag förstår att Socialdemokraterna är tveksamma till detta. Det är inte trafiken det är fel på, det är banorna. De blir övertrafikerade eftersom de är underdimensionerade i förhållande till kraven från operatörerna, vare sej de för passagerare eller gods. Skälen till att det är så är många, men det viktigaste är att när privata aktörer släpptes in på banorna gjorde man fel som inte skapade en övergripande övervakningsdel inom Trafikverket omedelbart. Nu är det ett enda sammelsurium av företag som snarare verkar strunta i arbetet och faktiskt verkar bekämpa varandra hellre än att skapa en funkande bana.

Det sämsta man kunde göra i det här läget vore att återföra allt till statlig kontroll. Då blir det samma problem om och om igen. Hellre då en statlig del och en privat del som samverkar. Då blir det konkurrens och vänligt samarbete samtidigt. Förhoppningsvis. Det finns alltid dom som ska förstöra även de bästa planer."Endless the trek, 
endless the search"

Populära inlägg