lördag 2 oktober 2010

Halmhus och isoleringsmaterial som ska rädda vår planet

Aerogel.

Folkpartiet i Knivsta vill att ungdomar ska bo i halmhus, enligt norsk modell. Det är ett billigt alternativt till dyrt traditionellt boende och dessutom kallas det smart från miljösynpunkt. Då får väl ansvarig politiker föregå med gott exempel och bosätta sej i ett sånt hus för att visa ungdomarna att det går att bo där.

På annat håll i Sverige håller andra saker på att hända på isoleringsfronten. Ett lätt material kallat Aerogel har tagits fram och man hoppas att det ska lösa energikrisen genom att isoleringsmaterialet ska se till att fånga växthusgaser. Som alltid nu för tiden när man pratar om nya tekniker i Sverige ska klimatet nämnas. Man hamrar in dessa floskler trots att det egentligen inte är bevisat vad våra utsläpp av växthusgaser har för effekt på miljön.

Martin Ljung - bättre än så kan svensk humor inte bli

Om det finns, och har funnits, nåt som kan kallas svensk humor så måste Martin Ljung vara en del av detta. Utan honom hade nämligen många av dagens komiker inte varit tänkbara. Nu är Martin Ljung död, 93 år gammal, och han bör hyllas som få.

Här kan han ses som Viking ur Knäppupp-revyn från 1952:

Gårdagens splatterfilm - en uppföljning

Igår skrev jag som en av de första bloggarna om den film, No Pressure, organisationen 10:10 producerade om klimatet. Filmen blev rätt så kontroversiell och blev borttagen från 10:10s hemsida men cirkulerar nu på Youtube med sprängningar av barn, fotbollstränare och Gillian Anderson bland andra. Så här i efterhand har jag förstått att filmen inte är så smaklös rent estetiskt som jag först tyckte. Den är fortfarande smaklös gällande dess budskap. Det är ett fascistiskt budskap som går ut på att motstånd mot gällande doktrin ska förtryckas till varje pris. Att uttrycka kritik är enligt 10:10 samma sak som när George W Bush 2001 sade att "de som inte är med oss är med terroristerna".

Jag trodde inte att ekofascismen hade nått så långt som att man involverar sprängningar av barn i filmer bara för att få ut sitt budskap, ett budskap byggt på så mycket osäker vetenskap och halvlögner att man knappt vet var vetenskapen slutar och lögnerna börjar. Men vi får kanske räkna med ännu värre saker i framtiden plus mer desperata metoder av den typ som James Lee försökte med för en månad sen och som blev hans bane. Men framtiden är på oss realisters sida för planeten mår bra vare sej vi är här eller inte, precis som George Carlin en gång sade.

Läs även Anthony Watts egen uppföljning av detta ämne. Han har även fått ett roligt smeknamn (öknamn?) av en som inte gillar hans åsikter.

Liten bonusfilm för er som kan engelska:
Från 22 juli 2008, ett senatsförhör i USA där en av USAs ledande klimatexperter, Roy Spencer, blev utfrågad av vissa senatorer angående sin roll inom klimatdebatten:


Populära inlägg