fredag 7 september 2007

Hotellbygge del två

För den som läser min blogg är detta inlägg säkert bekant. Jag skrev om ett hotellbygge som startades i november förra året och som nu verkar gå in på sluttampen. En parkering håller på att byggas och en entré är nästan klar. I övrigt syns inte mycket. När jag tittar ut från mitt fönster kan jag se högar med grus, rör för ventilation och en del annat men ingen som gör nåt. Ibland blir det liv och rörelse. Men då är det nån grävmaskin som kör fram och tillbaka med en skopa grus.

Några bilder har jag inte tagit, min kamera är inte bra nog för detta. Kanske jag har en bättre kamera när hotellet står klart.

Windowsmänniskor...

Varför använder folk windows egentligen? Hur kunde detta skräp-OS bli så stort? Dessa frågor kan inte jag svara på men jag kan ju försöka. Vad det hela beror på anser jag ha sitt ursprung i vad amerikanerna kallar FUD (Fear, Uncertainty and Doubt = Skräck, Osäkerhet och Dubier) och som används som marknadsföring för att få folk att köpa en viss produkt och ignorera en annan. Det kan gå till ungefär som när Lätta blev större smörgåspålägg än Lätt & Lagom. Man undersökte marknaden för Lätt & Lagom i minsta detalj, påpekade att Lätt & Lagom innehöll animaliskt fett vilket ansågs farligt (Skräck). Sen skapade man Osäkerhet bland Lätt & Lagoms användare genom att påpeka att för mycket fett var kanske inte så bra. Man fick alltså folk att tvivla på om Lätt & Lagom var så bra (Dubier). Att det sen visat sej att det fett Lätta innehåller är att klassificera som transfetter, som är MYCKET farligare än animaliskt fett, är en annan sak.

Windows används dagligen över stora delar av världen, alla kommuner i Sverige är fast i Microsofts klor och detta idiotiska operativsystem (OS) som bara duger till enklare göromål som porrsurfning och nätverksspel som kostar tusentals kr är egentligen inget som kommuner ska ha. Men ändå sitter tusentals anställda varje dag med detta system framför sej. Jag vet inte hur många nätverksansvariga som häver ur sej svordomar varje dag. Jag jobbar inte på någon kommun, dock ser jag deras anställda ofta och admin verkar se tröttare ut för varje dag som går. Det känns tröstlöst att behöva se detta OS, varje gång man ska gå på banken (hur ofta ser man inte bankomater som gett upp) så har man med Windows att göra.

Sen finns det tydligen windowsmänniskor, såna som bara måste ha allt som har med windows att göra. Det klagas ibland över nätet på oss som använder Macintosh men windowskulten är mycket värre. Den är mer subtil och bygger inte på känslor för den apparat och det operativsystem man använder utan är mer karg och ekonomiskt driven, det lönar sej att använda windows eftersom det är så dåligt uppbyggt och således behöver mer extraarbete. Den här artikeln beskriver rätt så bra varför det inte finns någon fan club för Microsofts produkter. Nu hör jag säkert folk säja, och det har jag gjort faktiskt, att en dator är ett dött ting som man bara ska använda och sen lämna när jobbet är gjort. Men då måste man kunna använda datorn också utan att problem dagligen uppstår. De gånger jag tvingats använda windows har jag med glädje kommit hem till min kära Mac.

Visst, det finns folk som har kunnat få windows att funka felfritt men hur många är det? Mindre än en på tusen är jag säker på. Andra människor måste ta till experter för att få sina datorer att funka. Andelen, liksom det faktiska antalet, datorer som inte funkar felfritt på windowssidan är säkerligen mångfaldig jämfört med macar och datorer bestyckade med Linux. Andra operativsystem är såpass avancerade att de som sköter dom är så hemma i dom att de kan fixa problemen själva.

Som sagt, jag kan inte svara på varför folk använder windows. Mina teorier och tankar här är bara en del av svaret. Kommunerna kommer att fortsätta använda windows för de är så insnöade på det systemet att de inte kan tänka sej nåt annat. De har gått på myten om windows förträfflighet. De har läst och hört skrönorna om hur bra windows är. Stackare...

Populära inlägg